Tillämpad digital signalbehandling

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Umeå
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Umeå
Sista ansökan: 2024-10-15

Tillämpad digital signalbehandling

Kursen behandlar tillämpningen av digitala signalbehandlingstekniker, med särskilt fokus på metoder som förbättrar egenskaperna och information av signaler som är insamlade i olika miljöer. Kursen behandlar ämnen som sampling och rekonstruktion av en digital signal, transformmetoder, fönstermetoder, filtrering, brusreducering, spektralanalys och systemidentifiering. Dessutom omfattar kursen också tillämpningar av wavelets. Kursen ges i form av en serie fristående projekt. Projekten omfattar en- och två-dimensionell signalbehandling samt analys av fysiologiska signaler. Minst ett av projekten baseras på data från ett aktuellt medicintekniskt forsknings- eller utvecklingsprojekt.

Ingenjörer upptäcker ofta nya sätt att behandla digitala signaler med hjälp av olika matematiska formler och algoritmer. Biomedicinsk signalbehandling innebär tillämpning av dessa metoder för analys av t.ex. hjärtfrekvens, blodtryck, syremättnadsnivå, blodsockernivå, nervledning och hjärnans aktivitet för att få användbar information till kliniska bedömningar av den fysiologiska processen.

Kursen genomförs i samarbete med den medicintekniska avdelningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs minst 90 hp tidigare studier som ska inkludera Transformmetoder 7.5 hp eller Medicinska bilder och analys, 7,5 hp eller motsvarande, och minst en av kurserna Analog kretsteknik 6 hp, eller Fysikalisk mätteknik 7.5hp, eller motsvarande.Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Tillämpad digital signalbehandling

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön