Bioinformatik i skolan för ämneslärare

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
3 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2025 - Distans
Sista ansökan: 2024-10-15

Bioinformatik i skolan för ämneslärare

Kursen vänder sig till dig som är ämneslärare och som vill utveckla din undervisning och dina kunskaper och färdigheter i bioinformatik. I denna kurs lär vi oss om databaser och verktyg som används inom bioinformatik för att svara på spännande frågor om allt från släktskap, genetiska sjukdomar till smittspårning. I samband med föreläsningar ingår datorövningar och ämnesdidaktiska diskussioner som lyfter kopplingen mellan bioinformatik och undervisning i skolan, inklusive etiska frågor.

Under kursen kommer du att arbeta med att utveckla datorövningar för skolan som sedan delas, sammanställs och didaktiskt analyseras tillsammans med kursdeltagarna.

Distanskursens upplägg: Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier på distans online på tisdagskvällar (kl. 18-20). Kommunikation under kursen sker via kursens sida på lärplattformen Studium. Tillgång till dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera krävs. Mellan träffarna genomförs datorövningar med återkoppling via Studium. Som kurslitteratur ingår ett antal didaktiska artiklar och kortare texter om bioinformatik. Kursen avslutas med en muntlig och skriftlig redovisning av en uppgift som i korthet handlar om att göra en lektionsplanering där en bioinformatikövning integreras i undervisningen för valfri elevgrupp, och där didaktiska val motiveras utifrån teori.

Förkunskaper

Lärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och/eller gymnasieskolan. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Bioinformatik i skolan för ämneslärare

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön