Djurens struktur och funktion
Hur fungerar djur? Detta är den grundläggande frågan bakom kursen Djurens struktur och funktion. Djur är oerhört komplicerade och integrerade flercelliga organismer och skiljer de sig från andra flercelliga organismer som har betydligt mindre integrerad anatomi. Varför ser djuren ut som de gör? Hur har de formats av evolutionen och varför har de ibland funnit helt olika lösningar på samma funktionella problem?
Djurens struktur och funktion bygger vidare på kursen Organismernas evolution och mångfald genom att detaljgranska olika djurgrupper ur ett funktionellt och evolutionärt perspektiv. Vi tittar närmar på de olika vävnader och organ som bygger upp deras kroppar, både som mekanismer och i anknytning till djurets livsstil.
Förutom föreläsningar innefattar kursen också praktiska moment, bland annat dissektioner av representanter för olika djurgrupper. Här försöker vi använda de mest spännande och annorlunda dissektionsobjekt vi kan uppbringa, till exempel pirål, sköldpadda och grävling. Det exakta utbudet varierar från år till år, men det blir alltid intressant och lärorikt. Vi besöker även fältstationen Klubban på Västkusten för att studera marina ryggradslösa djur.
Är Djurens struktur och funktion kursen för dig? Den är yrkesrelevant för blivande biologilärare och för alla som tänker arbeta med eller forska på djur.
Fältkursen på Klubban planeras preliminärt till 6-15 november 2024.
Kommande starter
Förkunskaper
Välkommen till Uppsala universitet
Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...