Fysikens matematiska metoder II

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
10 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Uppsala
Sista ansökan: 2024-10-15

Fysikens matematiska metoder II

Denna kurs ingår i en serie kurser om moderna matematiska metoder som tillämpas inom fysiken. Å ena sidam så utvecklar kursen områden inom symmetri och gruppteori inom fysik genom en djupare diskussion om Lie-grupper och Lie-algebror, inklusive beskrivning av viktrum och klassificering av dessa, samt delar av representationteori; Å andra sidan introduceras abstrakt topologi och differentialgeometri och hur dessa tillämpas i fysik. I kursen behandlas också släta mångfalder, tensorer, differentialformer, metriska rum, introduktion till Riemann geometri, symplektisk och komplex geometri. Kursen är utformad för fysikstudenter som är intresserade av teoretiska studier. Den är en förutsättning för uppföljningskursen Geometriska metoder i teoretisk fysik, och ger även ett värdefullt matematiskt komplement till kursen Gravitation och kosmologi. 

Förkunskaper

120 hp med Fysikens matematiska metoder. Symmetri och gruppteori eller Algebraiska strukturer ska vara genomgången. Engelska 6 (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska).

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Fysikens matematiska metoder II

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön