Medicinsk genetik

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Uppsala

Medicinsk genetik

Kursen ger en fördjupad kunskap om det humana genomet och betydelsen av genetiska faktorer orsakande sjukdom. Kursen ger också kunskap om de olika molekylära mekanismer genom vilka genetiska faktorer kan påverka uppkomsten av sjukdom. Kursen kommer också att ge en översikt av aktuella tekniker som används för att identifiera sjukdomsgener, inom klinisk diagnostik och i utvecklandet av nya behandlingsmetoder.

Genom teoretiska moment samt datorbaserade uppgifter lär du dig att steg för steg bestämma den molekylära orsaken till en sjukdom. Ytterligare ett antal aktuella tekniker för analys av genetisk variation, geners struktur och funktion samt genetisk kartläggning av sjukdomar kommer att beskrivas, till exempel genetiska och fysiska kartor, kopplings- och associationsanalyser, mikrosatelliter och SNP markörer. Tillämpningen av DNA-analyser för rättsgenetiska undersökningar kommer att illustreras. Slutligen ingår etiska aspekter på utnyttjandet av DNA-tekniken.

Förkunskaper

180 hp från utbildning inom biokemi/kemi, biologi, biomedicin/medicin, bioteknik, cell-/molekylärbiologi, genetik, life science, medicinsk vetenskap eller liknande, inklusive kurser i biokemi, cellbiologi, genetik, kemi och molekylärbiologi/-genetik om sammanlagt minst 30 hp. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Medicinsk genetik

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön