22 sep 2023

5 fördelar med att plugga på komvux

Är du osäker på om en komvuxutbildning är rätt för dig? Det finns många olika utbildningsformer och det är inte lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. Här listar vi fem fördelar med att plugga på komvux för att du ska hitta den utbildningsform som passar dig bäst. 

Komvux erbjuder utbildningar och kurser för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå eller gymnasienivå. Vill du läsa vidare men saknar betyg eller vill du byta bana och läsa en yrkesutbildning? Då kan komvux vara alternativet för dig. Läs vidare för att veta fördelarna med att plugga på komvux.

Alla komvuxutbildningar

1. Möjlighet att komplettera utbildning

Komvux erbjuder dig möjlighet att läsa upp betyg på grundskole- och gymnasienivå. Om du behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå, finns den grundläggande vuxenutbildningen för dig. Har du istället ett ofullständigt betyg från gymnasiet eller saknar kurser? Då finns den gymnasiala vuxenutbildningen. Komvux öppnar dörrar för din framtid! 

2. Stort urval av kurser och utbildningar

För dig som behöver komplettera din grundskoleutbildning eller gymnasieutbildning erbjuder komvux ett stort antal kurser och utbildningar. Allt från historia till programmering. Dessutom kan du läsa kortare yrkesutbildningar på yrkesvux, vilket passar dig som vill byta karriär senare i livet.

Läs på yrkesvux

3. Möjlighet att läsa på distans

Komvux erbjuder kurser och utbildningar på distans, perfekt för dig som kanske vill läsa upp betyg i en kurs samtidigt som du jobbar. Komvux går att läsa i samtliga kommuner i Sverige.

4. CSN-berättigad

Alla komvuxutbildningar berättigar till studiemedel från CSN. Det innebär att du får ett studiestöd för att kunna studera. 

5. Flexibilitet – du bestämmer och planerar din studietid 

Du avgör själv om du vill studera på heltid, deltid, dagtid eller kvällstid. Valmöjligheterna är många! Det är upp till dig om du vill läsa en eller flera kurser samtidigt och hur du vill kombinera dem. Du bestämmer och planerar alltså din studietid själv när du pluggar på komvux. 

Senast uppdaterad: 22 sep 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Bombsäker ansökan till musikstudierna

Hans paket utrymde lokalerna och flockade bombexperter. Här hittar du tipsen till en lyckad ansökan. Medan polisen kallade in bombexperter för att undersöka ett misstänkt paket på tyska ambassaden i Köpenhamn, och folk evakuerades, stod avsändaren och undervisade på Rebild Kulturskole. Händelsen utspelade sig fredagen 5 oktober. I paketet som vållade kalabalik låg 22-årige gitarristen Jakob ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-02

Så lärde hon sig svenska på nolltid

Antalet elever i SFI (Svenskundervisning för invandrare) har fördubblats sedan 2005. Kritik förekommer för dåliga studieresultat och låg genomströmning. För Gioia Luigetti från Italien gick SFI-kursen raketsnabbt och efter tre månader pratade hon svenska obehindrat. HItta din SFI-utbildning Förälskelse ledde italienska Gioia Luigetti, 21, till Sverige. En förälskelse i språket svenska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Distansplugga dig till en karriär

Allt fler väljer att läsa upp sina betyg på distans. För Mathias Kågell, 29, blev distansstudierna en väg mot juristdrömmen. Många förknippar gymnasial vuxenutbildning med vanliga klassrum – men på företagen som anordnar kommunal vuxenutbildning märker man ett ökat intresse för kurser på distans. – Distansutbildningarna passar ju otroligt bra om man vill läsa på tider som inte passar för vanlig kl ...
Läs mer