06 okt 2023

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många.

Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktuellt som tagit del av preliminära siffror från Verket för högskoleservice.

Störst studenttapp gör Högskolan i Skövde, där 55 procent färre har sökt deras lärarutbildning inför hösten, rapporterar TT.

Så ser arbetsmarknaden ut

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser ser arbetsmarknaden bra ut för exempelvis yrkeslärare och lärare i estetiska och praktiska ämnen. Anställningsbehovet för lärare i grundskolans senare år och gymnasielärare i allmänna ämnen är däremot inte lika högt. Behovet skiftar beroende på region, ort och skola.

Behovet av lärare på högskole- och universitetsnivå befinner sig generellt sett i balans, men skillnaderna mellan ämnen är stor. Arbetsförmedlingen råder därför att man inte drar för generella slutsatser.

Så gör du

För att bli behörig lärare på grundskole- eller gymnasienivå kan du plugga på lärarprogrammet som finns på flera olika högskolor och universitet.

Vill du hellre bli lärare på förskolan finns förskollärarprogrammet på Umeå universitet, Karlstad universitet och Linnéuniversitetet.

Linköpings universitet finns också folkhögskollärarprogrammet för dig som gillar en lite mer ovanlig undervisningsform.

Privat"Man behöver vara flexibel"

– Folkhögskola passar mig bäst. Man får ha en dialog med deltagarna eftersom de är vuxna människor. Man lär och växer, säger lärarstudenten Erik, 25, som just nu gör sin praktik som folkhögskollärare på Sigtuna folkhögskola.

Erik pluggade religionsvetenskap, praktiskt filosofi och historia på Linköpings universitet innan han hoppade på folkhögskollärarprogrammet.

– Man lär sig att vara flexibel. Ämneskunskaper är inte lika viktigt, det är pedagogiken som är viktigt på folkhögskolan. Jag gillar religion och är intresserad av utbildningar till församlingspedagog som den på Sigtuna.

Vem passar som folkhögskollärare?

– Om man ser till vår kurs så är det en mängd olika människor som pluggar. Mångfalden bland lärarna är bra, folkhögskolan är varierad, då behövs varierade lärare. Varje egen skola har egna krav på kompetens. Man behöver vara flexibel och ha ett engagemang, en vilja att se individen och att engagera sig för skolan.

Eriks tips till dig som funderar

  • Våga pröva. Folk kan tänka att ”vad är det för yrke?” men man borde pröva.
  • Utbildningen passar för alla som kan dela folkbildningens idé och förstår varför den finns.
  • Det är helt okej att vara ung, jag är till exempel bara 25 år. Alla här har samma tillgång till programmet.

Relaterat

Helena startade Svensk skola i Thailand

Hennes jobb: Att lära lärare ny teknik

Skribent: Per Samuelson

Senast uppdaterad: 06 okt 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så fixar du kontoret ovan molnen

Victor Pedersén har ett tydligt karriärmål, att bli pilot. Men hur lyckas man nå dit? Studentrekryterarna på Sveriges största pilotskolor tipsar. Sökfunktion: Hitta din pilotutbildning Victor går just nu samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på JENSEN gymnasium Södra i Stockholm. Ända sedan tidig ålder har han drömt om att bli pilot.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

70 000 studenter på Sveriges första MOOCs

I veckan startade Karolinska Institutet Sveriges första MOOCs (massive open online courses). Totalt 70 000 studenter världen över har anmält sig till de två första MOOCs, där undervisningen online är gratis och öppen för alla. – Responsen och intresset för våra MOOCs är mycket större än vad vi kunnat drömma om vilket glädjer oss med tanke på det stora utbudet från de övriga toppuniversiteten.
Läs mer