29 mar 2021

Bort med gubbarna – här är framtidens ledare

Varje arbetsdag avtackas i genomsnitt 48 chefer som nått pensionsålder. Sam­tidigt är de som utbildar sig i dag inte intresserade av att föra den gamla chefsrollen vidare. Ledarskapet håller på att förändras.

–   Ställer man frågan till studenter så vill de leda och utveckla verksamheter. Men de är mindre intresserade av den traditionella hierarkiska chefskarriären, säger Ellen Landberg, ledarskapsutvecklare på fackförbundet Ledarna. 

Utveckla ditt ledarskap – sök bland flera hundra utbildningar 

Chefsrollen håller på att förändras. Morgondagens ledare har inte samma egenskaper som dagens schablonbild – en äldre man som samlat på sig kunskap och erfarenhet under lång tid. De som utbildar sig i dag ser en helt annan bild av hur de ska leda. 

–   Bilden av chefen som expert på toppen av en pyra­mid är redan förlegad. Omvärlden är så komplex och förändras så snabbt i dag att det är omöjligt att ha koll på allt själv. I stället måste man ta tillvara andras kunskaper. Att sätta mål och visioner och att motivera medarbetare blir viktigare än detaljnivå.

Men förändringen går för långsamt, tycker Ellen Landberg. 

–   Man måste se potentialen hos de som inte ­passar in i den traditionella chefsbilden. Och skaffa sig kunskap om den yngre ­generationens drivkrafter. 

Stina Force, 23, upptäckte redan i grundskolan att hon tyckte om att leda.

–   Jag gick i skolan i Malay­sia och var väldigt engagerad i sport, där jag tog på mig alla kaptens­roller. 

Hon startade också ett nätverk för unga kvinnor, som växte och blev en välgörenhetsorganisation med rehabiliteringshem för utsatta flickor i Tibet. 

I dag läser hon utbildningen Motion Creative på Hyper Island, vid Telefonplan i Stockholm. Drömmen är att leda ett eget företag, där hon själv får vara med i den kreativa processen. Den tradition­ella chefsrollen lockar inte. 

– Jag vill inte sitta på ett kontor och få 100 mejl om dagen från folk som väntar på om jag ska säga ja eller nej. Jag vill vara med på ­golvet, i hela idéprocessen. ­Kanske får det mitt skepp att sjunka. Men i drömmarnas värld ser det ut så.

Tre viktiga egenskaper för framtida chefer

  • 1. Förmåga att samarbeta. Det kommer att vara omöjligt att själv sitta inne med all kunskap som krävs för att leda en verksamhet. Därför måste en chef ta hjälp av sina medarbetare och andra intressenter.  
  • 2. Omvärldsintresse. I en komplex omvärld kan man inte förlora sig i detal­jer. Man måste ha förmåga att se ett vidare perspektiv. Vad sker i omvärlden och hur kan det påverka företaget? 
  • 3. Self leadership. Det blir viktigare att be ­andra om feedback, för att lära sig förstå sina styrkor och svagheter. Det är nödvändigt för att kunna känna sig säker i sig själv när man tar beslut.

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 29 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Emma, 26, är framtidens ledare

Ett brinnande intresse för att utveckla andra människor kombinerat med en knivskarpt teknisk begåvning gav Emma Olofsson vinsten i Future Female Leader Award 2013. Priset är ett skräddarsytt traineeprogram på tre av branschens tyngsta företag. Vilka de blir vet hon först efter att ha besökt alla KTH:s åtta partnerföretag för att resonera om vilka möjligheter de kan erbjuda.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-29

Utveckla din kompetens

Kompetensutveckling har blivit allt viktigare för att hålla jämna steg med utvecklingen på arbetsmarknaden. Företag och organisationer förändras i allt snabbare takt och den tekniska utvecklingen blir allt viktigare att hänga med i.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Börja din karriärsresa inom turism, hotell och event idag!

Besöksnäringen i Sverige blomstrar och behovet av välutbildade personer är stort. Läs mer om att studera Turism, hotell och event på Travel Education Centre här!

Läs mer