07 okt 2021

Därför valde han att gå med i kåren

När kårobligatoriet försvann valde många att lämna studentkåren. Nu arbetar kårerna för att vinna tillbaka sina medlemmar – och nå ut med info om varför verksamheten är viktig. Simon, 21: ”Det handlar om studentmakt”.

Hösten 2010 plockades kårobligatoriet bort – och plötsligt blev det frivilligt för studenter vid högskolor och universitet att gå med i Studentkåren. För många kårer runt om i landet har det inneburit kraftiga medlemstapp. May Al-Boujassam, ordförande för studentkåren på Stockholms universitet menar att många väljer att stå utanför eftersom man inte känner till vilka fördelar det innebär.

– En del av problemet är att vi inte lyckas nå ut med vad vi gör. Under våren genomför vi därför en stor undersökning för att kartlägga orsakerna till varför man väljer att stå utanför eller gå med.

Malmö Högskolas studentkår har tappat flest studenter, från 24 000 till 7000. Stockholm universitets studentkår har klarat sig bättre.

– Vi har förlorat ungefär en tredjedel av studenterna. Den stora anledningen är förstås att många inte vill betala, men också att man inte känner till vilka fördelar som finns, säger May Al-Boujassam.  

Simon Bernström, 21, pluggar Filmvetenskap på Stockholms universitet och är en av de som aktivt valt att lösa medlemskap i studentkåren.

– För mig är det viktigt att vara med. Det handlar dels om studentmakt, är du medlem i kan du påverka din utbildning på ett annat sätt. Dessutom ger det möjlighet att främja gemenskapen, vi har till exempel fått stöd för att ordna pubkvällar, säger Simon Bernström.

3 anledningar att bli medlem i kåren

1. Gemenskapen är en stor del, medlemskap ger dig exempelvis möjlighet att gå med i någon kårförening.  

2. Medlemskap ger dig en rad ekonomiska fördelar, däribland olika exklusiva rabatter.

3. Som kårmedlem får du ofta tillgång till särskilda studentlägenheter, i Stockholm är det SSSB, som ägs gemensamt av kårerna.

Relaterat

Så hittar du rätt studentförening

Spexa till ditt studentliv

Hemliga sällskap – nätverka i det dolda

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Sverige kommer gå miste om talanger"

Från och med hösten 2011 ska utländska studenter tvingas betala för sina studier i Sverige, har regeringen beslutat.  Nu riktar Sveriges förenade studentkårer skarp kritik mot regeringen. – Vi kommer förlora att uppemot 90 procent av alla utländska studenter och gå miste om en massa talanger, säger vice ordförande Robin Moberg. Sveriges förenade studentkår är skarpt kritiska till regeringens p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-06

Lundagård startar internationell sajt

Studenttidningen Lundagård lanserar en ny sajt på engelska. ”Det ska bli bra att få in nya idéer” säger webbredaktör Gustaf Eriksson. I fredags lanserade studenttidningen Lundagård sin nya satsning: Lundagard.net, en engelskspråkig webbtidning för internationella studenter. – Det handlar om att det kommer tusentals internationella studenter till Lund varje år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Fler söker – till färre platser

390 000 sökte, men bara 241 000 har kommit in på högskolan i höst. Hårdast är kampen om juridik-, ekonomi- och medicinutbildningarna i Stockholmsområdet. – Det är fler sökande, men man har dragit ner på antalet platser. Så det är svårare att komma in på många utbildningar, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet. Stockholmsområdet, Uppsala, Lund och Göteborg är po ...
Läs mer