20 okt 2021

Din praktikplats utan egentliga mål

Regeringen står i begrepp att fullt ut lansera lärlingssystemet. Men nästan hälften av dagens lärlingsplatser gapar tomma.

Det nya lärlingssystemet, som sjösätts nästa år, ska ha 30 000 platser när det är fullt utbyggt. Men svenska gymnasier kan sedan 2008 ha lärlingsutbildning på prov. Och av de totalt 11 000 platserna står 5 000 tomma, skriver Sydsvenskan.

Elbranschen tar inte emot lärlingar förrän de gått två år på gymnasiet. Och i byggbranschen ser man lärlingar som ett komplement.

– Den politiska retoriken är att lärlingsutbildningen ska höja kvaliteten på utbildningen. Men vi har sett alldeles för mycket av att de här eleverna skickas ut till företag där de får en praktik utan några egentliga mål, och där företaget inte vet vad som förväntas av dem, säger Lars Tullstedt från Sveriges byggindustrier till Sydsvenskan.

Enligt en utvärdering från Skolverket är avhoppen många och flera branscher är skeptiska till att ta in fler lärlingar.

– De har redan garanterad tillgång på kompetent arbetskraft, säger Peter Holmberg, huvudsekreterare vid Nationella lärlingskommittén.

Kommittén ska nu ta reda på hur stort intresset är för att välkomna lärlingar i olika branscher.

Lär dig allt om praktik

TT

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Ny trend: Volontärarbeta på gymnasiet

Intresset för volontärarbete ökar bland riktigt unga. Åsa Holm gjorde sitt projektarbete på gymnasiet på barnhem i Ghana. – Vi lever i en värld som krymper, ungdomar är resvana och engagerade i frågor som berör världen, till exempel klimatet. Sociala medier som Facebook tror jag också gör att intresset för andra länder ökar, säger Eva Kaiser på Volontärresor som upplevt en fördubbling av antalet g ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna. I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-18

Höj betygen snabbt

Från IG-varning till VG på två veckor. Isabelle vet hur du snabbt vänder dåliga betyg till bra.

Läs mer