16 apr 2019

Distans – en studierevolution

Mer än var fjärde svensk student pluggar på distans. Högskolan Dalarna ligger i Sveriges absoluta framkant där 65 procent av de 18 000 studenterna går nätbaserade utbildningar.

– För oss har det ökat från i stort sett noll procent sedan vi startade 2002, säger Jan Svärdhagen, strategiskt ansvarig för nätbaserade utbildningar på Högskolan Dalarna.

Han vänder sig mot ordet distansutbildning eftersom det leder tankarna till studenter som pluggar ensamma långt bort och utan större social kontakt. Så är det inte längre, menar han.

– Vi har till exempel väldigt mycket realtidsmöten där vi träffas och diskuterar via webbkamera.

Högskolan Dalarna har flera utbildningar som går mer eller mindre helt online, bland annat lärarprogrammet. Studenterna kan redan ta del av vissa föreläsningar via Itunes och nätet.

– Vi vill hitta lösningar för hur studenterna ska bli friare så de kan välja om de ska vara på campus eller studera hemifrån, säger Jan Svärdhagen.

Han ser en utbildningsrevolution framför sig där studenterna i allt högre utsträckning kan välja var och hur de vill plugga. Men det kommer inte att ske utan motstånd.

– Vi har 500 års tradition av föreläsare i föreläsningssalar. Det är svårt att bryta det.

Karl Grauers
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så lyckas du på distans

Allt fler väljer att studera på distans. Men statistiken visar att studieresultaten är riktigt dåliga bland distansstudenter. AllaStudier tipsar om hur du ska göra för att lyckas. De senaste tio åren har antalet högskolestudenter som studerar på distans ökat med hela 245 %. Förra läsåret pluggade 90 500 studenter enbart på distans, vilket utgör 20 % av det totala antalet studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-04

Föräldraledig – och distansstudent

Är du föräldraledig och sugen på att börja plugga? Då kan du ta det populära valet att studera på distans! Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara föräldraledig och student samtidigt!

Läs mer