Visa allastudier.se som: Mobil

Distans – en studierevolution

Mer än var fjärde svensk student pluggar på distans. Högskolan Dalarna ligger i Sveriges absoluta framkant där 65 procent av de 18 000 studenterna går nätbaserade utbildningar.

– För oss har det ökat från i stort sett noll procent sedan vi startade 2002, säger Jan Svärdhagen, strategiskt ansvarig för nätbaserade utbildningar på Högskolan Dalarna.

Han vänder sig mot ordet distansutbildning eftersom det leder tankarna till studenter som pluggar ensamma långt bort och utan större social kontakt. Så är det inte längre, menar han.

– Vi har till exempel väldigt mycket realtidsmöten där vi träffas och diskuterar via webbkamera.

Högskolan Dalarna har flera utbildningar som går mer eller mindre helt online, bland annat lärarprogrammet. Studenterna kan redan ta del av vissa föreläsningar via Itunes och nätet.

– Vi vill hitta lösningar för hur studenterna ska bli friare så de kan välja om de ska vara på campus eller studera hemifrån, säger Jan Svärdhagen.

Han ser en utbildningsrevolution framför sig där studenterna i allt högre utsträckning kan välja var och hur de vill plugga. Men det kommer inte att ske utan motstånd.

– Vi har 500 års tradition av föreläsare i föreläsningssalar. Det är svårt att bryta det.

Karl Grauers
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Surf och religionsstudier på Hawaii

Adina Magnusson har alltid varit äventyrslysten. Efter den klassiska svängen i Oslo och ett par jordenruntresor för intjänade pengar har hon nu slagit sig till ro och börjat plugga. Men inte hemma i Sverige, utan på Hawaii. Där bor hon med sin kille en liten bit från strandens vågor och pluggar religionskunskap på distans från Högskolan i Dalarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-11-10

Michelle pluggar med barn:"Det gäller att inte ge sig"

Michelle Engström ville ta vara på sin mammaledighet genom att investera i sig själv och i förlängningen – sin familj. Hennes inställning till att plugga med barn är att det funkar om man vill. Michelle pluggar på en tvåårig lärcentraförlagd utbildning som ges av Högskolan i Skövde. Själv bor hon i en annan ort. Studierna funkar så att hon har schemalagda föreläsningar precis som vanligt men ist ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-13

Plugga på dina egna villkor

När du pluggar på distans är det ingen som kontrollerar dig. Lösningen för dig som vill kontrollera din egen tid. "Jobba samtidigt"

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön