07 okt 2021

Drömjobbet – så blir det ditt

Inredningsarkitekt, polis eller marknadsförare? Här har vi samlat svenska folkets 10 främsta drömjobb – enligt en undersökning från Manpower – och ger dig utbildningarna så att du kan nå dit.

1) Inredningsarkitekt

För att förbereda dig kan du läsa naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och kanske komplettera med designteori eller formgivning innan du söker utbildningen till inredningsarkitekt.

2) Författare

Det finns många sätt att bli författare. Vissa klarar sig på talang men de flesta behöver gå en skrivarlinje eller en kurs i kreativt skrivande innan de lyckas publicera några böcker.

3) Ekonom

En ekonom kan arbeta med många olika saker. Du kan börja på gymnasiets ekonomiprogram och fortsätta med exempelvis företagsekonomi eller nationalekonomi. Beroende på vad du vill arbeta med kan du bland annat fortsätta plugga portföljvalsteori och revisionsmetodik.

4) Marknadsförare

Om du vill bli marknadsförare kan du ha nytta av goda kunskaper i hur samhället och människor fungerar. En bra grund kan vara samhällsvetenskapsprogrammet, kurser i medie- och kommunikationsvetenskap eller en renodlad utbildning i just marknadsföring.

5) Äventyrare

Några utbildningar till att bli äventyrare finns inte i Sverige, även om en viss äventyrskurs kan ge en försmak. Flera folkhögskolor anordnar kurser i friluftsliv.

6) Entreprenör

Det finns många utbildningar inom entreprenörskap, såväl på högskolor som på folkhögskolor. Annars kan gymnasiets ekonomiprogram och kurser inom företagsekonomi vara en bra grund för en entreprenör.

7) Ingenjör

I Sverige finns flera olika utbildningar för att bli ingenjör och arbetsmarknaden ser dessutom god ut, oavsett om du väljer att bli civilingenjör eller högskoleingenjör. Bland annat kan du studera till byggingenjör, brandingenjör, elektroingenjör och dataingenjör.

8) Läkare

Oavsett vilken inriktning du vill välja så är läkarprogrammet enda sättet att utbilda sig till läkare i Sverige. Du får behörighet genom att studera naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, göra högskoleprovet eller genom att läsa upp och in betyg.

9) Polis

Vill du bli polis måste du komma in på polisutbildningen vid Polishögskolan. För att komma in där kan du bland annat gå polisförberedande kurser.

10) Musiker

En bra grund för en musikkarriär kan du gå på estetiska programmet på gymnasiet. Komplettera med kurser i exempelvis gitarrspel, sång eller piano.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Bagdad samarbetar med Luleå

Bland annat hoppas man på ett utbyte av gästprofessorer och forskning mellan de båda universiteten. Universitetet i Bagdad och Luleå tekniska universitet har tecknat avtal om ett utbildnings- och forskningssamarbete. I första hand innebär det att doktorander från Irak kan komma till Luleå för att bedriva forskning. Så småningom hoppas man på en utveckling som innebär ett utbyte av gästprofesso ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Studera och utveckla dataspel

Guide: Kombinera underhållning och karriär. Med rätt utbildning kan du få jobb inom dataspelsbranschen. Arbetsgivaren ger tips. Johannes pluggar spelutveckling. Här hittar du rätt länkar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Plugga för en karriär i Mellanöstern

Vill du jobba med banker, handel och byggindustri? Här möter du antikens högkulturer jämsides med framtidens mest spektakulära byggnadskonst.

Läs mer