07 okt 2021

Erasmus – mer än akademiska poäng

Erasmus är utbytesprogrammet som gör det möjligt för europeiska högskolestudenter att plugga i andra europeiska länder. Akademiska poäng i all ära, men för många är kanske den största behållningen alla intressanta människor man träffar.  En EU-parlamentariker har räknat ut att det finns en miljon ”Erasmusbebisar” ute i Europa.

Det europeiska utbytesprogrammet ”Erasmus” har funnits i 25 år och möjliggör för europeiska högskolestudenter att studera en eller två terminer på ett annat universitet någonstans i Europa.  Många studenter träffar kärleken.  EU-parlamentarikern Alain Lamassoure har räknat ut att det bör finnas en miljon ”Erasmusbebisar” runt om i Europa.

Gunnar Frykfors och hans fru träffades bakom bardisken på studentföreningen i Maastricht Holland, när han pluggade där. I dag är de två barn rikare och lever sitt liv i Stockholm.

Gunnar åkte till Maastricht för att plugga internationell marknadsföring, sex år senare kom han hem med en masterexamen, en ny karriär och en holländsk fru.

– En utbildning utomlands ger så mycket mer, säger han skämtsamt, och syftar egentligen på själva utbildningen. Han valde Holland för att utbildningen var på engelska och att man parallellt lärde sig ett tredje språk.

– Det var människor från hela världen i min klass, i våra projektgrupper om 12 studenter var det sju, åtta nationaliteter representerade. Det är nog lite tuffare att plugga utomlands, men man bygger ju ett fantastiskt nätverk som jag fortfarande har nytta av,  berättar Gunnar.

Gunnars karriär tog en ny vändning i Holland. Han tog examen just när IT-bubblan sprack, och med en inriktning mot e-handel såg framtiden inte så ljus ut.  Han vände istället blicken mot restaurangbranschen, restaurangen han hade jobbat extra för under studietiden gav honom en utbildning till kock . Idén föddes att som kock laga mat till ute hos studenter och större grupper. 13 år senare äger och driver han ”Rent a chef”med samma grundkoncept.

Att det blev ett liv i Sverige var snarast hans frus förtjänst.

– Jag ville egentligen stanna i Holland men i Stockholm fanns ett bra internationellt Masterprogram som hon ville gå. Jag följde med henne hem.

Om det blir Sverige framöver är ovisst.

– Framtiden är ganska öppen, det handlar lite om vad som ramlar framför en, säger Gunnar.


Stock Exchange

Experten: Så funkar Erasmus

Anna Angermann är handläggare på avdelningen för internationellt samarbete på Universitets- och högskolerådet.

Varför ska man åka på ett Erasmus-utbyte?

­– Som Erasmusstudent bedriver du dina studier på samma villkor som för de inhemska studenterna, utan att behöva betala terminsavgifter. Du får ett stipendium på mellan 200 och 500 euro per månad från det egna lärosätet, som ska täcka merkostnader i samband med utlandsvistelsen. Studenterna kan tillgodoräkna sig sina utlandsstudier i sin svenska utbildning och därmed slipper läsa extra terminer. Eftersom Erasmus bygger på akademiska samarbeten mellan lärosäten kan studenterna också känna en större trygghet i kvaliteteten på de kurser de läser utomlands.

Vilken hjälp får man från sin högskola?

– Studenten vänder sig till studievägledaren eller den internationaliseringsansvarige på respektive institution eller centralt vid det universitet eller den högskola studenten studerar vid för att få hjälp att söka Erasmusstipendium. Av dem får man hjälp att se vilka lärosäten det finns möjlighet att åka på utbyte till. De hjälper också till att upprätta de dokument som krävs för att utbytet ska godkännas, där det till exempel framgår vilka kurser man kommer att läsa.

Erasmus i siffror

Så många åker: Läsåret 2011/12 åkte 3 208 svenska på ett Erasmusutbyte

Populäraste länderna 2012:  Storbritannien (578 studenter), Frankrike (545 studenter), Tyskland (396 studenter) och Spanien (327 studenter).

Universitet man kan läsa vid:  Besök studera.nu, klicka i vilket lärosäte du studerar vid och vilket ämnesområde. Lärosäten du kan läsa vid visas på kartan.

Hitta utbildningen

Sök högskoleutbildningar i AllaStudiers sökfunktion.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-04-08

Studera på college i USA

Iza Nilsson-Forsén lever studentliv på Winona University i Minnesota. Hon har ett fullspäckat schema som rymmer allt ifrån träning och aktiviteter till vänner och pluggande. När Iza Nilsson-Forsén gick i gymnasiet tog hennes klass emot en amerikansk utbytesstudent från Arizona. Iza och den amerikanska studenten blev kompisar och det var här allt började.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-26

Fler akademikerbarn tar examen

På utbildningarna till civilingenjör, jurist, läkare och psykolog tar studenter med lågutbildade föräldrar inte ut sin examen i samma utsträckning som studenter med högutbildade föräldrar. Det visar en ny rapport som belyser hur studenternas sociala bakgrund påverkar genomströmningen i högskolan. Att det är betydligt vanligare att välja högskolestudier om föräldrarna är högutbildade är väl känt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-08

Studera med funktionshinder

Har du en funktionsnedsättning och vill studera? Det finns mycket hjälp att få på högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor om du till exempel har dyslexi, syn- eller hörselnedsättning. Läs mer här!

Läs mer