Visa allastudier.se som: Mobil
Ung kvinna på arbetsplats

Stor efterfrågan på personer med praktisk utbildning

För praktiska utbildningar, såsom yrkesutbildningar och YH-utbildningar ligger fokus kring praktiskt lärande. En speciellt viktig del i utbildningen är praktiken där man får komma ut på en arbetsplats och arbeta med riktiga arbetsuppgifter. Precis som i akademiska utbildningar finns det teoretiska kurser men betoningen för denna typ av utbildning ligger regelmässigt på praktiken.

Idag finns en stor efterfrågan på personer med just praktisk utbildning och efterfrågan förväntas öka då allt fler väljer att gå en högskoleutbildning, enligt Mats Alvesson, organisationsforskare vid Lunds universitet. Alvesson menar att anledningen till detta är att högskolan och de akademiska utbildningarna har blivit till en norm vilket har gjort att statusen sjunkit för de praktiska YH-utbildningarna. Detta leder till ett överflöd av personer med akademiska utbildningar och en brist av yrkesutbildad kompetens på arbetsmarknaden.

Gå en utbildning anpassad till arbetslivet

Det går utmärkt att välja att göra något annat än att läsa på högskola utan att känna sig mindre lyckad än de med en akademisk utbildning. En högskole- eller universitetsexamen ger ofta stor teoretisk kunskap, men fördelen med en praktisk utbildning är att du får kunskaper du kan använda direkt inom ett yrke. YH-utbildningar är specifikt utformade för att möta arbetslivets efterfrågan på kompetens.

Enligt Mats Alvesson väljer många att läsa en akademisk utbildning enbart för att alla andra gör det, vilket leder till ett överflöd av personer med akademiska utbildningar och en brist av yrkesutbildade. Detta leder i sin tur till svårigheter att hitta arbete för personer med akademisk utbildning samt brist på yrkesutbildade i arbetslivet. 

Hitta en praktisk utbildning utomlands

Det finns ett stort antal yrkeshögskolor i Sverige och möjlighet finns även att studera en praktisk utbildning utomlands. Blueberry samarbetar med populära skolor erbjuder praktisk utbildning som bland annat TAFE Queensland, APM College of Business and Communication, UCLA Extension och Istituto Lorenzo de’ Medici. Dessa skolor erbjuder yrkesinriktade utbildningar där praktik och teori är tätt sammanvävda.

Australien

TAFE Queensland som ligger i Australien erbjuder praktiska och prisvärda diplomutbildningar. Sport och hälsa är en av skolans mest populära inriktningar. Du lär dig att driva ett eget företag, får ett PT-certifikat och får goda arbetsmöjligheter direkt efter utbildningen. PT-certifikatet håller hög standard internationellt och ger PT-certifikat i Sverige. På TAFE kan du även studera Interior Design, Graphic Design, Hospitality, Event Management, Marketing och en mängd andra utbildningar.

APM College i Sydney får du mycket praktiska kunskaper och värdefull arbetserfarenhet från yrkesverksamma lärare. Det finns goda möjligheter till jobb direkt efter studierna då utbildningarna är utformade efter branschens önskemål och studenter från skolan är eftertraktade på arbetsmarknaden. APM erbjuder diplomutbildningar i bland annat Marketing, Event Management och Business.

USA

På UCLA Extension, som är en del av UCLA – ett av de högst rankade universiteten i världen, kan du gå praktiska program såsom Marketing, Real Estate, Project Management, Acting & Fitness Instruction. Direkt efter utbildningen blir du certifierad inom ämnet och kan traska ut på arbetsmarknaden. Att ha studerat en yrkesutbildning på UCLA Extension är meriterande världen över.

Italien

Istituto Lorenzo de’ Medici (LdM) i Italien är en av de mest kända art- och designskolorna. Skolan erbjuder praktiska certifikatprogram på 1–2 år som förbereder dig mycket väl för yrkeslivet. LdM har ett stort utbud av yrkesutbildningar bland annat inom Graphic Arts, Jewellery Design, Furniture Design och Fashion Design. Här går det dessutom att studera bland annat Creative Arts som till exempel, Music, Film, Photography samt Sculpture. 

Att välja en yrkesutbildning är ett klokt val och ger goda chanser att få arbete direkt efter examen, samt att göra karriär inom din bransch. Känner du att en praktisk utbildning utomlands är något för dig? Läs mer om utlandsstudier på Blueberrys hemsida här. Vi ger dig kostnadsfri rådgivning och hjälper till med ansökningsprocessen från början till slut!

Källa: tn.se

Den här artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu. 

Senast uppdaterad: 22 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studera i Nya Zeeland

Äventyr, naturupplevelser, god mat och trevliga människor. Studier i Nya Zeeland ger en maxad upplevelse. OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling. För utbytessugna studenter: Utbildningar och kurser i Nya ZeelandStudera på högskola utomlands På Nya Zeeland finns 8 universitet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-04

TOEFL – språktest i engelska

TOEFL mäter din förmåga att använda och förstå engelska på universitetsnivå. Det är det största och vanligaste språktestet i engelska och används av universitet i hela världen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Erasmus – mer än akademiska poäng

Erasmus är utbytesprogrammet som gör det möjligt för europeiska högskolestudenter att plugga i andra europeiska länder. Akademiska poäng i all ära, men för många är kanske den största behållningen alla intressanta människor man träffar.  En EU-parlamentariker har räknat ut att det finns en miljon ”Erasmusbebisar” ute i Europa. Det europeiska utbytesprogrammet ”Erasmus” har funnits i 25 år och ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön