Ung kvinna på arbetsplats
22 nov 2021

Stor efterfrågan på personer med praktisk utbildning

För praktiska utbildningar, såsom yrkesutbildningar och YH-utbildningar ligger fokus kring praktiskt lärande. En speciellt viktig del i utbildningen är praktiken där man får komma ut på en arbetsplats och arbeta med riktiga arbetsuppgifter. Precis som i akademiska utbildningar finns det teoretiska kurser men betoningen för denna typ av utbildning ligger regelmässigt på praktiken.

Idag finns en stor efterfrågan på personer med just praktisk utbildning och efterfrågan förväntas öka då allt fler väljer att gå en högskoleutbildning, enligt Mats Alvesson, organisationsforskare vid Lunds universitet. Alvesson menar att anledningen till detta är att högskolan och de akademiska utbildningarna har blivit till en norm vilket har gjort att statusen sjunkit för de praktiska YH-utbildningarna. Detta leder till ett överflöd av personer med akademiska utbildningar och en brist av yrkesutbildad kompetens på arbetsmarknaden.

Gå en utbildning anpassad till arbetslivet

Det går utmärkt att välja att göra något annat än att läsa på högskola utan att känna sig mindre lyckad än de med en akademisk utbildning. En högskole- eller universitetsexamen ger ofta stor teoretisk kunskap, men fördelen med en praktisk utbildning är att du får kunskaper du kan använda direkt inom ett yrke. YH-utbildningar är specifikt utformade för att möta arbetslivets efterfrågan på kompetens.

Enligt Mats Alvesson väljer många att läsa en akademisk utbildning enbart för att alla andra gör det, vilket leder till ett överflöd av personer med akademiska utbildningar och en brist av yrkesutbildade. Detta leder i sin tur till svårigheter att hitta arbete för personer med akademisk utbildning samt brist på yrkesutbildade i arbetslivet. 

Hitta en praktisk utbildning utomlands

Det finns ett stort antal yrkeshögskolor i Sverige och möjlighet finns även att studera en praktisk utbildning utomlands. Blueberry samarbetar med populära skolor erbjuder praktisk utbildning som bland annat TAFE Queensland, APM College of Business and Communication, UCLA Extension och Istituto Lorenzo de’ Medici. Dessa skolor erbjuder yrkesinriktade utbildningar där praktik och teori är tätt sammanvävda.

Australien

TAFE Queensland som ligger i Australien erbjuder praktiska och prisvärda diplomutbildningar. Sport och hälsa är en av skolans mest populära inriktningar. Du lär dig att driva ett eget företag, får ett PT-certifikat och får goda arbetsmöjligheter direkt efter utbildningen. PT-certifikatet håller hög standard internationellt och ger PT-certifikat i Sverige. På TAFE kan du även studera Interior Design, Graphic Design, Hospitality, Event Management, Marketing och en mängd andra utbildningar.

APM College i Sydney får du mycket praktiska kunskaper och värdefull arbetserfarenhet från yrkesverksamma lärare. Det finns goda möjligheter till jobb direkt efter studierna då utbildningarna är utformade efter branschens önskemål och studenter från skolan är eftertraktade på arbetsmarknaden. APM erbjuder diplomutbildningar i bland annat Marketing, Event Management och Business.

USA

På UCLA Extension, som är en del av UCLA – ett av de högst rankade universiteten i världen, kan du gå praktiska program såsom Marketing, Real Estate, Project Management, Acting & Fitness Instruction. Direkt efter utbildningen blir du certifierad inom ämnet och kan traska ut på arbetsmarknaden. Att ha studerat en yrkesutbildning på UCLA Extension är meriterande världen över.

Italien

Istituto Lorenzo de’ Medici (LdM) i Italien är en av de mest kända art- och designskolorna. Skolan erbjuder praktiska certifikatprogram på 1–2 år som förbereder dig mycket väl för yrkeslivet. LdM har ett stort utbud av yrkesutbildningar bland annat inom Graphic Arts, Jewellery Design, Furniture Design och Fashion Design. Här går det dessutom att studera bland annat Creative Arts som till exempel, Music, Film, Photography samt Sculpture. 

Att välja en yrkesutbildning är ett klokt val och ger goda chanser att få arbete direkt efter examen, samt att göra karriär inom din bransch. Känner du att en praktisk utbildning utomlands är något för dig? Läs mer om utlandsstudier på Blueberrys hemsida här. Vi ger dig kostnadsfri rådgivning och hjälper till med ansökningsprocessen från början till slut!

Källa: tn.se

Den här artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu. 

Senast uppdaterad: 22 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Åk skidor och plugga – i Österrike

Efter turismstudier i Kalmar bestämde sig Sara Karlén för att börja plugga på allvar och testa sina vingar någon annanstans. Hon sökte ekonomikurser i Tyskland och kom in. Men i sista stund fick hon reda på att det fanns en plats inom turismstudier ledig i Österrike. Saken var klar och Sara begav sig till Krems, Österrike. Här berättar hon om hur livet ser ut i  alptopparnas förlovade rike.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Välkommen till Yrkes-SM, Sveriges jobbigaste evenemang

Har du drömt om att bli murare? Svetsare? Flygmekaniker? Plåtslagare? Målare? Frisör?Grafisk designer? Då kan Yrkes-SM vara något för dig!

Läs mer