Visa allastudier.se som: Mobil

Estetiska programmet

För dig som gillar att skapa, uttrycka dig konstnärligt eller är insnöad på kultur i största allmänhet är detta programmet för dig. Du specialiserar dig inom till exempel musik och får utvecklas inom ditt ämne.

estetiska programmet lär du dig dessutom att tolka konst och kultur, att arbeta skapande och att kommunicera estetiskt. Fem inriktningar finns att välja bland:

  • Bild och formgivningHär får du fördjupa dig i olika bildtekniker, både klassiska tvådimensionella, såväl som tredimensionella. Dessutom får du kunskap inom form och uttryck.
  • DansScenkonstnärlig dans, dansteknik, skapande, scenisk verksamhet och tolkning av dans är bara ett fåtal moment som du kommer behärska galant om du väljer denna inriktning.
  • Estetik och mediaUtseende och funktion ligger i fokus här och du lär dig att kommunicera med olika digitala verktyg som att till exempel snickra hemsidor.
  • MusikSpelar du ett instrument och vill göra det professionellt i framtiden? Då är musik en väldigt bra början, där du får tid och utrymme för att bli en bättre musiker.
  • TeaterÄr du däremot intresserad av teater, får du lära dig allt från gestaltning till att sätta upp professionella teaterföreställningar om du väljer denna inriktning.

Yrken du kan plugga vidare till:

Fotograf
medellön: 32 900 kr.
Ett spännande och fartfyllt yrke, där du själv får välja din specialitet. Du kan vara anställd vid allt från medieföretag, till museer, eller ha en egen firma.
Utbildningar inom foto

Art Director
medellön: 34 600 kr.
Har du ett bra sinne för form kan Art Director vara ett passande yrke. Du jobbar med fokus på att text och bild ska fungera tillsammans på ett uttrycksfullt sätt.
Utbildningar till art-director

Musiker
medellön: 35 200 kr.
Musikeryrket är oerhört brett, du kan vara trummis i rockband eller symfoniker vid en opera. Gemensamt för yrket är att du är proffs på ett eller flera instrument.
Utbildningar inom musik

Regissör
medellön: 36 700 kr.
Är du både konstnärligt lagt och har lysande ledaregenskaper? Oavsett om det rör sig om teater eller film måste regissören vara den som leder arbetet framåt.

Jag går programmet nu

Timotej Mimen är 18 år och läser estetiska programmet inriktning teater på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Hon älskar musik och litteratur och drömjobbet är skådis eller radiopratare.

Varför valde du att läsa estetiska programmet?

– Jag tycker väldigt mycket om att vara kreativ och jag gillar också teater, peruker och handdockor. Och eftersom man får hålla på med både skådespelandet och kostymer kändes det som ett sjukt bra val.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att jag känner mig fri under teaterlektionerna och får hålla på med det jag tycker är roligast.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa estetiska programmet?

– Inte vara rädd för att göra bort dig, ibland blir det ju inte som man tänkt sig och då får man inte känna sig dum. Sen ska man nog gilla att skapa och uttrycka sig, kan bli långtråkigt annars.

Så säger läraren

Claes-Wilhelm Engström är lärare på estetiska programmet på Schillerska gymnasiet i Göteborg.

Vilka är styrkorna i estetiska programmet?

– Att man får delta i skapande processer och att man blandar teoretiska och praktiska moment.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Som elev bör man vara engagerad, fokuserad och vilja delta i gruppdynamiska processer, alltså att arbeta nära med andra i grupp.

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Från Norrland till Skåne – för hästarna

Charlotta Alnersson, 17 år från Lycksele valde att flytta hundratals mil för att kunna ägna sig på heltid åt sitt stora intresse – hästar. Just nu pluggar hon på Flyinges hästgymnasium i Skåne som är ett av Sveriges så kallade riksrekryterande gymnasier, där eleverna kommer från hela landet. Charlotta, som började i ridskola när hon var fem, har alltid haft hästar som sitt stora intresse.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla studentflak är olagliga

Det är förbjudet att åka på lastbilsflak. Men alla ser mellan fingrarna när studenttågen drar fram genom städerna med flaken fyllda av jublande studenter. – Det finns ett undantag mot förbudet, för karnevalståg och studenttåg. Det finns regler som måste följas, bland annat får man köra max 20 kilometer i timmen och det måste finnas robusta skyddsräcken, säger C-G Wrangel, trafikchef vid polisen i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av tekniken i olika fordon, vill lära dig mer om konstruktion och service eller tycker att yrkeschaufför verkar ett skoj jobb, är fordons- och transportprogrammet helt klart din grej. Många skolor erbjuder dessutom körkort när du läser fordons- och transportprogrammet, vilket kan vara bra att veta. Fem inriktningar finns att välja bland: TransportChaufförer, se hit!
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön