08 okt 2021

Fler jobb att söka i sommar än förra året

Nu är det hög tid att ordna sommarjobbet. I år finns det 1400 fler jobb att söka än i fjol, enligt Arbetsförmedlingen.

Sedan slutet av december har de fått in 48 834 sommarjobb, 3 procent fler än året innan. Kommuner och landsting står fortfarande för många sommarjobb för unga – men även företag letar nya talanger. Tågtillverkaren Bombardier har ungefär 70 platser i år. För dem är det ett sätt att uppmuntra unga att skaffa en passande utbildning.

– Inte sällan är det så att de som sommarjobbar hos oss kommer tillbaka och något år senare när de är färdigutbildade söker de fast jobb, säger Pär Isaksson, kommunikationschef.

Även på klädföretaget Lindex är det vanligt att sommarjobbare blir kvar.

– Alla rekryteringar är långsiktiga, vi letar alltid efter personer som vill jobba med handel, mode, service eller kunder, säger hr-chefen Helena Kamph.

Charlotte Breiz, 19, är en av dem som söker jobb för sommaren.

– Helst skulle jag vilja ha jobb i en klädesbutik.

Hon tog studenten förra året och sökte sommarjobb även då, utan framgång. I höstas arbetade hon som ambulerande receptionist på olika företag.

– Nu vill jag pröva på något nytt, men det var inte så lätt som jag trodde.

Mer om sommarjobb

Sommarlovsguiden – allt du behöver veta om hur du hittar sommarjobbet, skriver ansökan, förbereder dig för anställningsintervjun, lagar och regler och anställningsavtal.

Tobias Andersson Åkerblom

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-25

Sommarjobba med upplevelser

Tänk dig själv som en artist där jobbet är scenen, och för att få jobbet krävs att du gör bra ifrån dig på en gruppaudition. Liza Axén, rekryteringschef för Parks and Resorts, där kända nöjesparker som Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland ingår, berättar om hur de hittar sina artister. Att sommarjobba på en nöjespark är en speciell upplevelse, som lockar många.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-02-10

Fler sommarjobb att söka i år

Nu börjar det bli dags att söka sommarjobb. Arbetsförmedlingen räknar med en ökning av antalet sommarjobb i år – redan i december fanns 5 000 tjänster utannonserade. I fjol lades totalt 65 000 sommarjobb ut på Arbetsförmedlingens platsbank, vilket var drygt 4 000 fler än 2012. Prognosen för i år är att antalet lediga jobb kommer att öka ytterligare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-30

Sommarjobb

Sugen på att komma ut och jobba? Behöver extra cash till kommande termin? Lägg ditt krut på att hitta ett spännande sommarjobb. Här får du all info du behöver. 

Läs mer