21 okt 2021

Fortfarande möjligt att ansöka till högskolan

Sista ansökningsdatum till högskolan har passerat – men du kan fortfarande söka. Så här funkar det.

Om du vill studera på högskola i höst men inte har sökt finns det fortfarande möjlighet. Du kan göra en sen anmälan till en mängd program och kurser.

– Vi uppmanar alla att ansöka till kurser som tar emot sen anmälan, det finns fortfarande en chans att komma in, säger Petter Lindquist, antagningshandläggare på Lunds universitet.

Att en kurs är öppen för en sen anmälan innebär inte automatiskt att du får en plats på kursen. Hur stor sannolikheten är att få en plats går inte att få ett svar på, det varierar kraftigt mellan olika kurser och program. Det viktiga för att öka chansen är att göra ansökan så snart som möjligt.

– Gör man en sen anmälan är tidpunkten när du gör anmälan viktigare än dina betyg. Det är nämligen turordningen som gäller, behöriga rangordnas efter det datum som den sena anmälan kommer in, den som ansökt först får plats först, berättar Petter.

Tipset är att hålla koll på Antagning.se, där kan man få en överblick över alla kurser och program som har öppet för sen anmälan. De utbildningsalternativ som är öppna för sen anmälan har en välj-knapp i listan.

Listan förändras hela tiden, institutionerna kan stänga kurser när de fått in tillräckligt med ansökningar, men vissa kurser kommer det gå att anmäla sig till ända fram till kursstart.

Så gör du

  1. Skapa ett användarkonto på Antagning.se.
  2. Anmäl dig till de kurser du vill söka till genom att trycka på lägg-till-knappen.
  3. Du får antagningsbesked och bekräftar om du vill ha din plats.

Tänk på: Sen anmälan behandlas endast i mån av tid. Sökande som är behöriga rangordnas efter det datum som den sena anmälan kommer in. Om det finns eller uppstår lediga platser på utbildningen kommer behöriga sökande som gjort en sen anmälan att antas.

Läs mer:

Fixa platsen i sista minuten

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så tänker du kreativt

Nya intryck kan hjälpa dig att komma på bra idéer. Vad du än studerar eller jobbar med behövs då och då en förmåga att tänka kreativt. Men hur gör man det? – I min utbildning är kreativiteten där som ett verktyg hela tiden, berättar Kine Schjerverud, som går en masterutbildning i modedesign på Högskolan i Borås. Men kreativitet är inte bara för personer med skapande yrken, som modedesigner.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-08

Högskoleprovet: Genvägen in på högskolan

Är du smartare än dina betyg visar? Eller vill du bara öka dina chanser att bli antagen till din drömutbildning? Så mycket som var tredje student tar sig in på högskolor och universitet genom högskoleprovet. Här kan du läsa mer om vad högskoleprovet innebär! 

Läs mer