Är du kreativ, har formkänsla och är beredd att jobba hårt? Då kanske du skulle passa på en frisörutbildning. Vi tittar närmare på frisörutbildningar och frisöryrket, och får tips från Dejan Cekanovic som gör karriär som frisör på Europas modescener.
Sökfunktion:
Jobb & Lön: Statistik för frisöryrket
De senaste åren har det utbildats många frisörer. För många. Gymnasiefriskolornas iver att locka många elever ledde till att antalet utbildningar ökade dramatiskt under ett par år, utan att motsvarande behov fanns på arbetsmarknaden. Vid sidan av det har en mängd privata frisörskolor också etablerats, något som även det spätt på antalet frisörelever på marknaden. Nu har kulmen nåtts och antalet som utbildas har minskat.
Staffan Westman, utbildningsansvarig på Frisörföretagarna tycker att det är viktigt att man väljer frisörutbildning med omsorg.
– Vi kontrollerar privata frisörskolor och tittar framförallt på att det finns behöriga lärare och att skolorna tar ansvar för att deras elever kommer ut i arbetslivet. Jag rekommenderar att man går in på Frisörföretagarnas webbsida för att se vilka skolor som är godkända, säger Staffan.
Eftersom det just nu finns ett överskott på utbildade frisörer är Staffans råd att verkligen gå hela vägen och ta ett gesällbrev för att bevisa att man har den kunskap och erfarenhet som krävs.
– Efter utbildningen finns något som heter "färdigutbildning", som innebär att man får en anställning på en salong, men med lägre lön. Efter att ha haft den anställningen under 3 000 timmar kan man göra ett gesällprov.
Dejan Cekanovic stylar hår unnder modeveckan. Här inför Hope-visningen.Shu UemuraTog frisörvägen till modebranschen
Han har stylat håret på Beyoncé men hävdar själv att det mest var en slump att han blev frisör. Dejan Cekanovic är frisören som genom hårt arbete har skapat sig ett namn och massor av spännande jobb på modescenen i New York, Milano och Paris.
Historien börjar i Landskrona för 20 år sedan när Dejan Cekanovic, en ganska vanlig fotbollskille, bestämde sig för att gå frisörlinjen på gymnasiet. Mest för att hans mamma tyckte att det var ett smart val till en bransch där det fanns jobb.
– Första året ville jag hoppa av, jag var långt ifrån talangfull. Men det är som med allt annat, bestämmer man sig och ger sig fan på det, så går det bra, berättar Dejan som under andra året på frisörlinjen inspirerades av sin handledare på salongen där han praktiserade och började träna på allvar hemma, genom att klippa håret på vänner och bekanta.
I och med ett stipendium till en makeuputbildning på International Makeup School fick han smak på modelivet och bestämde sig för att försöka ta sig till London. Ett femtiotal salonger kontaktades med förfrågan om praktikplats och han fick svar, åkte dit… och åkte hem igen efter fyra dagar.
– Jag var nog inte redo för en stor, stygg värld. Vi är så bortskämda i Sverige och jag skulle bo i usla förhållanden.
Det dröjde dock inte länge innan Dejan var tillbaka i London, nu som lärling på det prestigefulla Vidal Sassoon.
– Det var som musik i öronen när jag såg hur de jobbade. Allting bygger på teknik och inte på att manipulera håret. Man jobbar så naturligt som möjligt, bara med sax och man kan spendera fem timmar på en klippning.
Det var efter lärlingsutbildningen på Vidal Sassoon som Dejans karriär tog verklig fart. Som en del i Eugene Souleimans team började han jobba på stora modevisningar i New York, Milano och Paris. Det handlade om att styla modellernas hår under de stora modemässorna, framförallt två gånger per år. Däremellan har han gjort en stor mängd uppdrag, bland annat stylat Beyoncé till ett The Face-omslag och varit med i teamet i Madonnas film Filth and Wisdom. Nyligen gjorde han Lindex Missoni-visning.
Han tror själv att anledningen till att han lyckats så bra i yrket är att han bidrar med positiv energi och att han är villig att jobba hårt.
– Jag har varit på rätt plats vid rätt tillfälle men framförallt har jag inställningen att världen är vad man gör den till, säger Dejan.
Så utbildar du dig till behörig frisör
För att arbeta som behörig frisör krävs grundutbildning och en så kallad färdigutbildning som avslutas med gesällprov. Gesällprovet som avläggs efter färdigutbildningen innebär att du blir behörig frisör med gesällbrev, det vill säga med frisörernas yrkesbevis. Färdigutbildningen innebär praktisk yrkesutövning i mellan 1,5-2 år.
Det finns tre vägar att gå om du vill utbilda dig till frisör:
1. Gymnasieskolan, Hantverksprogrammet inriktning frisör + färdigutbildning
Det finns kommunala och fria gymnasieskolor med Hantverksprogrammet inriktning frisör. När grundutbildningen på gymnasieskolan (nivå 1) är klar ska du avlägga ett praktiskt delprov samt ett teoriprov. Efter det följer färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 tim (nivå 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör.
2. Godkänd privat frisörutbildning + färdigutbildning
Frisörföretagarna och Handels har godkänt ett antal privata frisörutbildningar, vilket innebär att de har utbildade lärare, lokaler anpassade till frisörutbildning och att de tar ansvar för dig tills du bilr behörig frisör. När grundutbildningen är klar (nivå 1) ska du avlägga ett praktiskt delprov samt ett teoriprov. Efter det följer färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 tim (nivå 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör.
3. Företagsförlagd traineeutbildning
Som trainee lär du dig frisöryrket hos ett frisörföretag med en behörig frisör som handledare, du måste själv hitta en salong som vill utbilda/anställa dig. Hittar du en plats blir du anställd som trainee i 5 000 tim (4 nivåer) du och din handledare följer en läroplan för frisöryrket. Du ska avlägga delprov och teoriprov efter 2 000 tim (nivå 1) och sedan det slutgiltiga gesällprovet efter ytterligare 3 000 tim (nivå 4).
Källa: Sveriges Frisörföretagare.
Johanna Boussard