Så går gymnasievalet till
19 okt 2021

Guide: Så går gymnasievalet till

Nu är det dags att söka till gymnasiet. Ska du bli cirkusartist, matematiker eller tolk? Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips.

OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor.

Testa dig själv

Test: Vilket gymnasieprogram passar dig?

Börja söka

Läs mer om antagning & ansökan till gymnasiet.

Sista ansökningsdagen

Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Kolla noga vad som gäller just dig. Exempelvis gäller 24 februari som sista ansökningsdag i Stockholm, och 1 mars för Göteborg.

Inträdesprov

I mars genomför flera av de estetiska och engelskspråkiga utbildningar sina inträdesprov. Kolla upp vilka datum som gäller för just din utbildning om du sökt någon med antagningsprov.

Preliminära antagningsresultatet

I slutet av april kan du se ditt preliminära antagningsresultat på gyantagningen.se. Från och med 27 april kan du göra ett omval om du vill det.

Slutgiltiga antagningsresultatet

I början av juli visas de slutgiltiga antagningsresultaten på gyantagningen.se. Den 21 juli är sista dagen för att svara på antagningsresultatet och bekräfta vad du valt att gå.

Gymnasiet börjar

I slutet av augusti börjar din gymnasieutbildning. Kolla upp exakt datum som gäller för utbildningen du kom in på, det varierar något runt om i Sverige.

Läs mer:

Fakta: Gymnasieprogrammen

Fakta: IB-programmet

Fakta: Nya gymnasiebetygen

Spetsutbildningar på gymnasiet

Krav för att komma in på gymnasiet

Frågor och svar om gymnasievalet

Studievägledarens tips inför gymnasievalet

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Gymnasieskolor satsar på E-böcker

Snart kan slitna skolböcker vara ett minne blott i svenska skolor. Till hösten 2010 blir Statsgymnasiet i Århus första skolan i landet att satsa på papperslös undervisning och i Jönköping satsar skolorna på läsplattor. Höstterminen blir en ny start för Statsgymnasiet i Århus. Då kommer man nämligen övergå till undervisning helt på bärbara datorer, smartboards och e-böcker, rapporterar Bogmarked ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Frågor och svar om gymnasievalet

Undrar du vad du ska välja? Här svarar AllaStudiers expert Chris Wigh på de fem vanligaste frågorna om gymnasievalet. – Du ska välja både skola och utbildning, så utbudet är hur stort som helst. Kolla att kursutbudet på skolan passar dig. Är det en liten eller stor skola, och vad är du van vid? Tänk igenom vad som passar dig. – Skriv upp vad som är viktigt just för dig och se sedan vilken sk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Här sjunger naturvetarna ut

Vill du kombinera kör med fysik och kemi? Då finns programmet för dig på ett gymnasium i Stockholm. Ett av de mer populära – och samtidigt ovanligare – programmen i Stockholm är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning mot körsång på Kungsholmens gymnasium. Kampen om platserna är hård. – Många vill sjunga vidare, man mår bra av det vid sidan av studierna.
Läs mer