13 okt 2021

Hon vill bana väg för sin dotter

Man måste inte vara en stark karl för att bli framgångsrik inom byggbranschen. Det har Emelie Lindeberg bevisat med sin snickerifirma Snikk.

Emelie Lindeberg, känd från tv-programmet ”Byggfuskarna”, har tilldelats årets Isabellestipendium som syftar till att belöna kvinnors arbete inom byggbranschen. För prissumman på 20 000 tänker hon köpa fler och bättre verktyg.

Men attityden hos försäljarna kan bli lite tröttsam, erkänner hon.

– De tror oftast att jag inte vet någonting, när jag köper maskiner för 12 000 kronor. Attityden är ”jaha, vad ska du ha det här till”. Så sticker de till mig en liten folder om hur man bygger. Då vill man säga ”du, jag jobbar faktiskt med det här”, säger hon. 

Isabelle McAllister håller med om att det finns fördomar. Det är också en anledning till att att hon vill lyfta fram personer som Emelie. 

– Att lyfta fram och hylla de skickliga kvinnor som finns inom hantverkaryrket kanske får upp ögonen på dem som anställer. Det kan också inspirera unga tjejer att våga satsa på hantverkaryrken.

Förhoppningen är att normen sakta men säkert ska ändras och göra hantverkaryrket till lika mycket ett kvinnoyrke som karlagöra. 

Emelie Lindeberg vill gärna bana väg för sin tvååriga dotter, om hon vill satsa på ett hantverkaryrke.

– Har hon ett intresse ska jag absolut pusha henne och lära henne allt jag kan, säger hon.

Sök utbildningar inom bygg

Sök utbildningar inom bygg och anläggning i vår sökfunktion

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Trainee

Är du nyexad och siktar mot att bli chef? Som trainee lär du känna hela företaget och får en perfekt start på karriären. Här hjälper vi dig hitta traineeprogram och ger tips inför ansökan till traineeprogrammet. Ett traineeprogram är en form av internutbildning som finns på vissa företag, och som brukar erbjudas några få noggrant utvalda nybakade studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hetaste jobben – och de iskalla

Utbildning är nyckeln. När Arbetsförmedlingen presenterade årets statistik över vilka yrken som kommer att efterfrågas mest framöver kräver de flesta en längre utbildning. Konkurrensen om de lediga jobben ökar - och alla de hetaste yrkena kräver längre utbildning. Hoppet för dem med enbart gymnasieutbildning står främst till kundservicesektorn, och framförallt hotell- och restaurang.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-25

7 saker att INTE göra på intervjun

Frisyren är fixad och byxorna är strukna. Men ropa inte hej än. Vi listar de värsta misstagen du kan göra på arbetsintervjun.

Läs mer