Sök utbildning 👉

Här förbereds eleverna för FN

FN-certifierade gymnasieskolor ger eleverna en djupare inblick i FN:s arbete än andra skolor.Vi besökte Bladins gymnasium i Malmö.

FN:s generalförsamling sammanträder om klimat och miljö. Sydafrikas delegat håller just ett anförande. Då kommer ett pressmeddelande om en plötslig livsmedelskris. Hur ska det lösas?  Vi är mitt i FN-veckan på Bladins gymnasium i Malmö och FN-delegaterna är i verkligheten gymnasister som befinner sig i ett rollspel .

Bladins FN-vecka innehåller workshops, rollspel och seminarier kring tre huvudteman: klimat och miljö, fred och säkerhet, och mänskliga rättigheter. Idén är att eleverna ska använda olika ämneskunskaper för att få en helhet kring frågor man annars diskuterar ämnesvis.

– Syftet är att eleverna ska se helheten och jobba mer som i den verkliga världen, där allt hänger ihop, säger Fredrik Sjögren, ansvarig för Bladins gymnasium FN-aktivitieter.

Johanna Persson, 18 år och Tara Curovic, 17 år,  går tredje året på Social Science-programmet. Eftersom Bladins gymnasium är en certifierad FN-skola får de möjlighet till djupare kunskaper i FN:s arbete än elever på andra skolor.

– Mitt intresse för FN har till stor del fötts på skolan, mycket på grund av att lärarna har ett så starkt FN-engagemang. Vårt program är inriktat på internationella relationer och förståelsen för hur  man kan förändra världen genom politik är viktig, säger Johanna Persson.

Genom skolans FN-certifiering har de fått möjlighet att gå speciella FN-kurser och delta i FN-rollspel med jämna mellanrum. De har själva valt att även rikta sitt projektarbete mot FN, där de genom en informationskampanj ska få andra ungdomar intresserade av FN.  

– Jag vet att jag vill bli diplomat. Jag ska gå juristprogrammet på universitetet och sen kommer jag att söka till diplomatprogrammet på utrikesdepartementet. Det är min dröm, säger Tara Curovic. 

Utbilda sig för ett jobb i FN

Högskoleutbildning, språk och internationell erfarenhet
Högskoleutbildning på magisternivå krävs oftast där ”studier relaterade till utveckling” föredras: medicin, ekonomi, politik, sociologi, samhällsvetenskap, statistik, internationella relationer, juridik, teknik och IT.  Internationell erfarenhet är en fördel och språkkunskaper på avancerad nivå i engelska, franska och något av de andra FN-språken.

Hur får man in en fot?
Obetalda praktikplatser finns på FN:s organ, program och organisationer, för den som studerar på högskola, normalt krävs att man är på magisternivå. Ett annat sätt att få in en fot i FN-systemet är att gå något av de program som riktar sig mot unga akademiker och som administreras av Sida, till exempel Junior Professional Officer (JPO).

Hur rekryterar FN?
Tjänster inom FN utannonserar öppet och vem som helst som uppfyller kraven kan söka. Ett vanligt sätt att rekrytera till ingångstjänster i FN är genom intagningsprov. Efter avklarat prov placeras du i ett register varifrån lediga platser fylls på. Vid rekrytering ska hänsyn tas till en rättvis geografisk fördelning bland medlemsländerna.

Källa: Svenska FN-förbundet

Relaterat

"Passar dem som vill göra skillnad"

Skaffa kunskap och gör världen bättre

"Det blev Indien av en slump"

Johanna Boussard


Annonser