Visa allastudier.se som: Mobil

Skaffa kunskap och gör världen bättre

Plugga utbildningarna som hjälper människor och miljö. AllaStudier hjälper dig hitta utbildningar och länkar. Läs också om Rebecca och Sofia som kämpar för kvinnors rättigheter.

Kämpa för mänskliga rättigheter i FN, jobba som volontär under gymnasietiden, utveckla miljövänliga energikällor eller ordna poliovaccinering åt barn. Det finns många sätt att göra världen till en drägligare plats att leva på, både för dig själv och dem runt omkring dig.

Du kan exempelvis arbeta för frivilligorganisationer, myndigheter och privata företag. Jobb inom bland annat EU, FN, Krav, Amnesty, Rättvisemärkt och Sida ger möjligheter att förbättra miljön, höja levnadsstandarden för utsatta människor och göra världen till en bättre plats.

Så gör du

Användbara utbildningar för att göra världen bättre är exempelvis kurser i global förändring och mänskliga rättigheter. Vissa folkhögskolor har en volontärlinje där du kan lära dig hur det är att jobba som volontär. Vill du öka dina kunskaper om en viss världsdel så finns exempelvis utbildningar om Afrika, Sydamerika och Asien.

Organisationer som Läkare utan gränser och Röda korset är ofta i behov av utbildad personal med specialkompetenser och som kan göra insatser för bland annat tandhälsa och vaccinering. Då kan det finnas krav på att vara utbildad läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Hjälporganisationer, myndigheter och företag behöver också kunnig administrativ personal med kunskaper inom exempelvis språk, kommunikation, statsvetenskap och ekonomi.

Så får du jobbet

Lisa Tullgren, personalchef Rädda Barnen, berättar att du behöver en bred teoretisk utbildning från gymnasiet och en akademisk utbildning från högskolan. Sociologer, socionomer, psykologer och freds- och konfliktforskare är anställda inom fältet. Inom Rädda barnen är en utbildning i medicin inte lika attraktivt som humaniora och ekonomi.

– Man ska ha en rörlighet och ett intresse av att jobba internationellt också. Det handlar mycket om att man har ett engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter.

Jobben finns både i Sverige och utomlands. Just nu erbjuder internationella Save The Children tjänster som Head of Logistics i London och Country Director i Nordkorea.

– Det är väldigt seniora tjänster. På den nivån behövs utbildning i ledarskap och språk. Men vi har tjänster i Karlstad och Vänersborg utan den komplexiteten, säger Lisa.

Sofia Hermansson (t.v.) och Rebecca Lou Bengtsson (t.h.) pluggar mänskliga rättigheter i Lund.PrivatDe kämpar för kvinnors rättigheter

Sofia Hermansson, 23, och Rebecca Bengtsson, 21, gör sin praktik på den internationella människorättsorganisationen Global Human Rights Defence i Haag, Nederländerna.

Där jobbar de med kränkningar mot de mänskliga rättigheterna där främst kvinnor kommer i kläm. Organisationen verkar i Indien, Bangladesh, Nepal och Pakistan.

– Vi vill båda arbeta med kvinnors rättigheter och när vi hittade den här organisationen i Haag så kände vi båda att det skulle vara en enormt spännande praktikplats för att få inblick i hur man rent praktiskt kan arbeta med de frågor vi båda brinner för, säger Sofia.

Tjejerna jobbar med en kampanj som heter ”Fight Modern Slavery”. Kampanjen fokuserar på olika former av modernt slaveri som sextrafficking och olika slags tvångsarbete. I arbetsuppgifterna ingår rapportering i sociala medier, projektplanering och att skriva artiklar om människorättsbrott.

– Kampanjen avslutas med vår årliga konferens i Europaparlamentet i Bryssel den 8 december, då lokala människorättsaktivister som själva är eller har varit utsatta för människorättskränkningar får en chans att göra sina röster hörda i Europaparlamentet, säger Sofia.

Till vardags pluggar Sofia och Rebecca mänskliga rättighetsstudier vid Lunds universitet. Praktikperioden ingår i näst sista terminen av kandidatprogrammet.

Relaterat:

"Se till att du inte blir kidnappad"

Guide: Miljö är det nya svarta

Hon pluggar och räddar världen

Volontärarbeta på gymnasiet

"Det blev Indien av en slump"

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-04

Så gör du succé på jobbmässan

10 november började 2010 års arbetsmarknadsdagar Arkad i Lund och veckan efter är det Armadas tur på KTH i Stockholm. Här får du de bästa tipsen på hur du får ut så mycket som möjligt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-23

Ansökan till högskola

15 april är sista ansökningsdag för höstterminen på högskola och 15 oktober för vårterminen. Så här gör du din anmälan!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-04

Här misstänks rektorn för fusk

Han anklagas för att friserat sina meriter när han blev professor. Utan den titeln hade han aldrig blivit rektor.

Läs mer