18 okt 2021

Högre lön – för vissa lärare

Regeringen lanserar två nya karriärsteg för lärare, med respektive 5 000  och 10 000 kronor mer i månadslön. Löneökningen finansieras med hjälp av statsbidrag.

Regeringens förslag innebär att två nya karriärsteg införs – förstelärare och lektor. Förstelärare ska vara särskilt skickliga lärare, lektorer måste ha lägst licentiatexamen. En lärare som utses till lektor kommer att få ungefär 10 000 kronor mer i månadslön. En förstelärare ska få 5 000.
Enligt Jan Björklund ska pengarna räcka till ungefär 10 000 nya karriärstjänster för lärare.

Till de båda tjänsterna finns en del kriterier som måste uppfyllas.
För att bli lektor ska man vara behörig och ha genomgått en forskarutbildning – samt uppvisat pedagogisk skicklighet under minst fyra år.
För att bli förstelärare ska man vara behörig och vara särskilt yrkesskicklig. Vem som är det avgörs av huvudmannen.

De nya karriärstegen ska införas i juli 2013, lagom till nästa läsår. Statsbidragen ökar etappvis fram till 2016, då systemet ska vara fullt utbyggt. Bidraget blir då 880 miljoner kronor om året, vilket ska räcka till cirka 10 000 tjänster.

Enligt Jan Björklund är situationen ovanlig.

– Vi gör det här som en del i arbetet att lyfta yrket. Det är relativt unikt att staten går in med medel för att inrätta karriärsteg och höja lönerna, men vi anser att det är nödvändigt, säger Jan Björklund till Skolvärlden.

Hitta lärarutbildningen

Sök bland samtliga lärarprogram i Sverige

Mer om läraryrket och utbildning

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

TT/AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga som en prinsessa

Drömmer du om ett liv i lyx och flärd? Här är utbildningarna för en riktig prinsessa. Prins William har slutligen förklarat att han förlovat sig med Kate Middleton. Men vilken typ av studier lämpar sig egentligen för en blivande prinsessa? På sitt CV kan Kate Middleton exempelvis skriva upp konsthistoria vid University of St. Andrews. Tack vare det blir hon Storbritanniens första drottning med ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Terrorister föds på universiteten

Högre utbildning är på väg att bli en ny grogrund för terrorism. Forskare: Om vi inte agerar nu kommer allt fler studenter bli självmordsbombare. Brittiske studenten Naeem Ur-Rehman har observerat en intressant trend: folk pratar inte så mycket om terroristattacker. – Det har varit så många terroristattacker där studenter varit inblandade nyligen att mina icke muslimska vänner ibland bara skratta ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-26

Utbildningarna som ger högst lön

Vill du tjäna mycket efter studierna? Satsa på datateknik i Stockholm eller Uppsala. Läs här om vilka utbildningar som ger högst lön.

Läs mer