12 okt 2021

Högskola får pengar för rösträtt

Allmänna arvsfonden bidrar med 6,7 miljoner kronor till projektet "Rösträtt" i Malmö, skriver Sydsvenskan. Det går ut på att utveckla barns röster i tal och sång, på barnens villkor.

Det är Malmö högskola som står bakom det treåriga projektet. Musikansvarige Daniel Hansson på skolan var den som för några år sedan kläckte idén.

– Vuxna behöver förstå hur barns röster fungerar. Ofta begränsar de vuxna barnens möjligheter att uttrycka sig med sina röster, säger han till tidningen.

Ett exempel är förskollärare som sjunger för barnen i "vuxenläge", alltså i ett alltför lågt tonläge för barnen. 14 procent av barnen uppges bli hesa av denna låga sång. Projektet "Rösträtt" samarbetar nu med kommuner, förskolor och kulturskolor och ligger på för att få in röstkunskaper på lärarutbildningarna.

Tips: Utbildningar med sång

Estetiska programmet

Sångpedagogik

Röstträning

TT Spektra / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Tentan med rätt svar räknades inte

Studenterna fick facit tillsammans med tentan – och resultatet blev ogiltigt. Den ansvarige skrattade åt händelsen. Det var 15 januari som åtta studenter vid Lunds universitet skrev en omtenta i spanska. När de började bli klara och vände till sista sidan fick de en överraskning: Längst bak hade föreläsaren häftat in facit. Två dagar efteråt fick studenterna veta att tentan blivit ogiltigförklara ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lunds universitet bäst på att locka masterstudenter

Fyra av de fem mest sökta masterutbildningarna i Sverige finns vid Lunds universitet. Det visar den senaste antagningsstatistiken från Universitets- och Högskolerådet. 970 personer sökte landets populäraste masterutbildning "International Marketing and Brand Management" vid Lunds universitet. Universitets- och högskolerådets statistik över ansökningar till master- och magisterutbildningar 2014, vi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-22

Bara 13 procent vill till offentlig sektor

Bara 13 procent av studenterna tror att de kan få ett intressant jobb i offentlig sektor. Och färre en av tio förknippar offentlig sektor med personlig utveckling. Hitta utbildningar inom offentlig sektor En ny undersökning från Vision visar att kommuner, landsting och regioner har ett omfattande arbete att göra för att locka till sig framtidens arbetskraft.
Läs mer