20 okt 2021

Johan skapade spelsuccé

Det började som ett blygsamt studentbidrag till Svenska Spelmässan 2008. Tre år senare var den färdiga versionen av Magicka släppt och idag har spelet sålts i över en miljon exemplar.

Under en föreläsning för drygt fyra år sedan började LTU-studenten Johan leka med tanken på att utveckla spel. Han fick med sig ett gäng kompisar och tillsammans siktade de på att få ihop ett bidrag till Svenska Spelmässan.

– Trots att halva utvecklingstiden redan hade gått när vi hakade på vann vi. Det ledde till en riktig eye opener, vi insåg att det var det här vi ville göra helhjärtat.

Gänget körde därför på och vidareutvecklade sitt äventyrsspel, men framåt jul började maskineriet hacka. Skolan tog upp mycket tid och det var dags att välja fokus.

– Alla fick välja, studier eller spelutveckling. Vår kursansvarige gav oss faktiskt det bästa rådet någonsin: ”En sådan här chans kommer bara en gång, studierna kan man alltid återuppta”.

Sagt och gjort, fyra av vännerna valde att satsa hundra procent och alla sina pengar på det nya aktiebolaget Arrowhead Game Studios.

– Vi levde på bara vatten och bröd till sommaren 2009, då vi insåg att vi behövde mer pengar för att få klart Magicka. Vi hörde av oss till olika förlag tills vi till slut faktiskt fick napp.

Med ny ekonomisk styrka lyckades Johan och de andra till slut färdigställa sitt spel vintern 2010. Bemötandet var närmast otroligt, 30 000 sålda exemplar under första dagen och tio gånger fler efter två veckor.

– Det var då vi insåg att det kunde bli stort, på förhand hade vi räknat med en total försälj- ning på 300 000 exemplar, vilket folk tyckte var kaxigt. Men i november passerade vi en miljon.

Vad tror du har gjort spelet så framgångsrikt?

– Det är nog kombinationen av vår välavvägda svenska humor, bra karaktärer och rolig spelmekanik. Humorn är det allra viktigaste, fylld med populärkulturella referenser som jag tror passar onlinemänniskor.

Känner du att framgången med Magicka påverkat er?

– Det har faktiskt varit en förvånansvärt liten skillnad. Förutom att vi går ut och äter på restaurang betydligt oftare.

Relaterat

Studera och utveckla dataspel

Var är alla webbutvecklare?

Utbildningar med stora jobbmöjligheter

Samir Yosoufi/Metro Student Magazine

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Boosta din kreativitet

Kreativitet hyllas i samhället. Arbetsplatser uppmanas att skapa ett kreativt klimat för att uppmuntra nya idéer och i skolan är numera entreprenörskap en del av läroplanen. Men vad kan man själv göra  för att bli mera kreativ? Vi frågade kreativitetsexperten om råd. Nicolas Jacquemot är etnolog, författare och bokaktuell med ”Kreativitetskoden”.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sommarkurs kul semesteralternativ

Snabba på din högskoleutbildning eller lär dig måla akvarell. Utbudet är enormt och en av de populäraste sommarkurserna lär ut konsten att göra en stå upp-show. Förra sommaren var det över 30 000 personer som gick en sommarkurs, på högskola eller folkhögskola. För många högskolestudenter är det ett alternativ till sommarjobb, eftersom man får studiemedel och snabbare når examen, medan andra går en ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Vilket universitet är bäst?

Karolinska institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet är Sveriges bästa universitet enligt nyutkomna Times Higher Education World Rankings 2014-15. Men hur stor vikt ska man lägga vid rankningslistor när man väljer lärosäte? I veckan kom ”Times Higher Education World Rankings 2014-15”, en av de mest kända globala rankningslistorna som rankar lärosäten världen över.
Läs mer