08 okt 2021

Kändisarnas okända utbildningar

Vad har Tyra Banks, Hugh Grant, drottning Silvia och Dolph Lundgren gemensamt förutom att vara kända? Jo, de har alla en utbildning vi inte hade en aning om.

Vem har sagt att modeller är dumma? Tyra Banks gör allt för att bevisa motsatsen. Hon är supermodellen som blev programledare, entreprenör och nu senast Harvard-student. När hon fick frågan av tvguide.com tidigare i år om vilket yrke hon egentligen har blev svaret:

– Jag skulle vilja säga "affärskvinna". Hela supermodell-grejen, även om jag inte modellar längre så vill folk fortfarande kalla mig det. Och jag har ju pensionerat mig,

Tyra berättar att hon har pluggat en företagsekonomikurs på Harvard under tre år, med ett kursupplägg på en vecka intensivstudier per år. Anledningen: ett hemligt affärsprojekt som ska lanseras om ett par år där hon anser sig behöva en god bas i affärsvärlden för att lyckas.

– Plus att jag gillar skolan. Jag gillar att räcka upp handen, säger hon till tvguide.com.

Hon berättar också att hon valde att vara anonym det första året.

–Jag gick i skolan för min egen skull – inte för att göra någon sorts uttalande. Så, första året gick jag under ett annat namn, det var mycket incognito. Och sen läckte det ut och jag sa "Ok, låt mig ta kontroll över storyn" och då började jag prata om det, säger Tyra till tvguide.com.

Kändisarnas okända utbildningar

Prins Daniel
Innan prins Daniel träffade sin sessa  hann han plugga till  idrottspedagog vid Lillsveds idrottsfolkhögskola på Värmdö, där han fullföljde fritidsledarlinjen med idrottsinriktning 1994–96. Efter studierna utbildade sig Daniel till personlig tränare på Safe i Sundbyberg.

Madonna
Var en toppstudent under gymnasiet och fick därefter stipendium till University of Michigan, till dansutbildningen. Hon hoppade av under utbildningen för att flytta till New York, där hennes karriär tog fart.

Statsminister Fredrik Reinfeldt
Fredrik tog  civilekonomexamen vid Stockholms universitet år 1990

Brad Pitt
Skådespelaren pluggade journalistik med inriktning advertising på University of Missouri.

Drottning Silvia
Utbildade sig till tolk i München under slutet av 1960-talet.

Hugh Grant
Gick på New College i Oxford där han tog examen i engelsk litteratur. Han fick även erbjudande om ett stipendium till University of London för en PhD, men han tackade nej.

Dolph Lundgren
Lundgren blev historisk när han som första elev någonsin på Ådalsskolan gick ut med högsta möjliga betyg. Pluggade sedan på KTH och tog civilingenjörsexamen i kemiteknik. Har varit utbytesstudent på University of Sydney och även studerat vid högt rankade MIT i USA.

 

Relaterat

Plugga som en prinsessa

Från debut till Hollywood på ett år

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Tips: Hitta en språkkompis

Nu finns det ett nytt sätt att lära sig ett språk snabbt. På högskolan i Dalarna finns projektet ”Hitta en språkkompis: Kör tandem” som innebär att språkintresserade från hela landet kan få kontakt med varandra på nätet för att utveckla sitt språk. Loretta Qvarnström på Högskolan i Dalarna är en av initiativtagarna till projektet och berättar med entusiasm om den språkmötesplats de har skapa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Mer lönsamt att studera för kvinnor

Högskoleutbildning blir allt mindre lönsamt. Vissa utbildningar är till och med olönsamma. Lista: Utbildningarna som lönar sig – och inte gör det. Under 2000-talet har det blivit allt mindre lönsamt att studera på högskola. Det visar en ny rapportbok från Saco och SNS Förlag där man jämför livslöner, det vill säga personers totala nettoinkomster under hela livet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Därför ska du skriva högskoleprovet

Man hör ofta att högskoleprovet ökar chansen att bli antagen till högskolan. Men varför då? Vi tog hjälp av Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket, för att reda ut begreppen. 

Läs mer