Visa allastudier.se som: Mobil
Tipsen för hur du skriver en bra stipendieansökan är här!

Knip stipendiet med karisma

Drömmer du om att studera utomlands, eller är du bara trött på att leva fattigt? Vässa ditt varumärke och haffa stipendiet! Lars Hellman på stipendieförmedlaren Global Grant ger sina bästa tips till att fixa finansieringen.

Varje år delas det ut tusentals stipendier i Sverige. En vanlig missuppfattning är dock att du måste vara en supermänniska med högsta betyg i allt för att ha en chans i den hårda konkurrensen. Att förmedla en intressant bild av dig själv räcker långt.

– En bra ansökan ska berätta en historia och få mottagaren att haja till. De som sitter och går igenom tusentals ansökningar varje år är riktiga människor som är utleda på att läsa dåligt formulerade brev. Så försök fånga personen på andra sidan genom att visa att du är något alldeles extra, säger Lars Hellman, bidragskonsult på Global Grant.

Att skicka in en komplett ansökan kan verka som en självklarhet, men är i själva verket något många misslyckas med. Ett faktum som Lars Hellman stöter på dagligen.

– Global Grant har ett eget stipendium som vi delar ut, och vi får in cirka 1500 ansökningar i kvartalet. Av dessa är ungefär 5 procent kompletta, alltså omkring 75 stycken. Så ser det ut för de flesta aktörer som delar ut stipendier.

Väck intresse

Med detta i åtanke kan det alltså vara en bra idé att lägga ner lite extra kärlek på din ansökan för att vara med och tävla om stipendiet.

– Är du en vettig person som levererar en intresseväckande och fullständig ansökan har du goda chanser att få stipendier från ett flertal fonder, säger Lars Hellman.

Förutom att skicka in kompletta ansökningar rekommenderar han att i så stor utsträckning som möjligt visa upp diverse framgångar och meriter för att sticka ut från mängden ytterligare.

– Det kan handa om allt från idrottsliga framgångar till att du har jobbat ideellt. Har du fått stipendier tidigare ska du absolut nämna det, det är en tung merit som gör att du framstår som en respektabel person.

Skicka med rekommendationsbrev

Att skicka med utmärkelser, diplom, budgetunderlag och rekommendationsbrev är andra viktiga saker som kan hjälpa dig att förverkliga drömmen om stipendiet.

– I Sverige är det ovanligt att skicka med rekommendationsbrev, men det är enligt mig en av de viktigaste sakerna i en ansökan. Prata med tidigare lärare och chefer och be om att få ett skriftligt rekommendationsbrev, det lönar sig verkligen, säger Lars Hellman.

Läs mer:

Studiemedel utomlands

Här kan man få 21 000 dollar i stipendium

AllaStudier-redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

8 fördelar med att plugga utomlands

Varför ska du plugga utomlands? Större förståelse för andra kulturer, bredare kontaktnät och starkare språkkunskaper är några anledningar. Läs om fler fördelar här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Plugga utomlands – så funkar det

Sugen på att plugga utomlands? Vi har gjort en checklista över saker du bör ha koll på, till exempel boende, CSN och visum. Läs mer om hur det funkar att studera utomlands!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön