Komvux rätade ut den krokiga vägen
13 okt 2021

Komvux rätade ut den krokiga vägen

Han läste in behörighet medan han fortfarande gick i gymnasiet. Idag läser han sin drömutbildning.

Johan Sjöberg, 22, från Ulricehamn pluggar molekylärbiologi. Vägen dit har inte varit helt rak. Från estetiska programmet i gymnasiet tog han sig till naturvetenskapen och Lund. Nyckeln var Komvux.

– Det var väl under tvåan som jag kom på att jag ville läsa molekylärbiologi. Jag har alltid varit intresserad av det. Tidigare ville jag bli arkitekt, men i tvåan fattade jag att man kunde jobba som molekylärbiolog, säger Johan.

Johan läste in kursen i Matematik C samtidigt som han fortfarande gick i gymnasiet. Tack vare det kunde han sedan läsa naturvetenskapligt basår vid Högskolan i Borås. Då blev han behörig att komma in på Lunds universitet.

– Problemet var att jag behövde Matte C för att bli behörig till det naturvetenskapliga basåret. Så jag läste in det på Komvux eftersom jag hade använt upp alla valbara poäng.

Om andra skulle hamna i samma situation säger Johan att han skulle rekommendera dem att också läsa på Komvux under gymnasietiden.

– Annars hade jag kanske behövt ett halvår till, och hade kanske behövt jobba bredvid. Det var bra att jag kunde ha den möjligheten, säger Johan.

Länkar

Komvux

Folkhögskola

Så läser du upp dina betyg i matte

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-18

Christoffer tog köksvägen till drömjobbet

Vågar du ta steget från dröm till verklighet? Det behöver faktiskt inte vara särskilt långt! För drygt ett år sedan hade Christoffer Dahlén aldrig tidigare stått i ett professionellt kök. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Lärling på komvux – så funkar det

Vill du ha jobb, men är inte så sugen på att plugga? Som lärling på komvux kan du jobba dig till en examen! Läs mer här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Flexibla distansstudier - i Sverige och världen

Distansstudier ger dig inte bara möjligheten att studera hemifrån, du kan även studera från ett helt annat land. För eleven Nils-Erik, som studerar på distans genom NTI-skolan, har möjligheten till distansstudier öppnat upp dörren för ett liv i ett nytt land, långt ifrån Sveriges röda stugor och gröna skogar.

Läs mer