10 aug 2011

Kåren startar bostadsförmedling

Nu startar kåren en egen bostadsförmedling för studenter i Stockholm. "Vi hoppas att det ska bli en tryggare andrahandsförmedling."

Rekordmånga personer kommer till Stockholm för att studera i höst, men läget på bostadsmarknaden gör att studenter kan tvingas tacka nej till utbildningen de har antagits till. Det menar Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, som nu startar en egen andrahandsförmedling av studentbostäder.

– Bostadsbristen för studenter i Stockholm är värre än någonsin. I år är det verkligen extremt, säger SSCO:s ordförande Lina Glans. Många hänvisas till en otrygg andrahandsmarknad och vi hör ständigt ifrån studenter som fått betala ockerhyror eller blivit lurade på andra sätt.

Både de som vill hyra och de som har ett boende att hyra ut kan lägga ut sin annons på kårens bostads-förmedling. På hemsidan finns även tips på vad man ska tänka på vid andrahandsuthyrning och mallar för hur ett andra­handskontrakt kan se ut.

– Vi hoppas att det ska bli en tryggare andrahandsförmedling, eftersom en handläggare hos oss kontrollerar alla annonser. Men hemsidan är bara en liten hjälp för att möta det akuta behovet – egentligen är det fler studentbostäder som måste byggas, säger Lina Glans.

Bostadsförmedlingar i StockholmFakta: Studentbostäder

Andel studenter som det finns studentbostäder till

  • Stockholm 16 procent
  • Göteborg 20 procent
  • Linköping 22 procent
  • Lund 25 procent
  • Umeå 28 procent
  • Uppsala 43 procent


Källa: Studentbostadsföretagen

Josefin Svenberg
Senast uppdaterad: 10 aug 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

På gång: 2 500 nya studentbostäder

Stockholmspolitikerna lovar bättring på den akuta bostadssituationen för stans studenter. Planer finns för drygt 2 500 nya studentbostäder och ytterligare 1 900 ska byggas inom fyra år. Stockholm har 80 000 studie­-platser, är det här tillräckligt? – Det är jättesvårt att säga. Vi ligger hela tiden efter med planeringen. Egentligen behövs ännu mer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Sveriges minsta studentboende

Sveriges minsta studentboende är 8,8 kvadratmeter stort och finns  i Lund. Nu kan du som är Lundastudent tävla om ett bostadskontrakt. Och bostadsidén kan mycket väl bli verklighet i andra städer. Vardagsrum, sovplats, kök och bad – allt ryms på 8,8 kvadratmeter när AF Bostäder i Lund bygger Sveriges minsta studentlyor. Uppemot ett hundratal pyttelägenheter är på gång i området Norra Fäladen, ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Gävle billigaste studentstaden

Svensk Fastighetsförmedlings nya Studentbostadsindex visar att det är billigast att leva och bo för studenter i Gävle, följt av Örebro på andra plats och Växjö på tredje. Dyrast är det i Stockholm, följt av Lund och Uppsala. I Studentbostadsindex har Svensk Fastighetsförmedling kartlagt kostnaden för allt från boende till en matkasse, busskort och öl på kåren eller krogen.– En tydlig slutsats från ...
Läs mer