Sök utbildning 👉

Mellanöstern – för framtidens karriär

Vill du jobba med banker, handel och byggindustri? Här möter du antikens högkulturer jämsides med framtidens mest spektakulära byggnadskonst.

Är du nyfiken på arkeologin i Egypten, politiken i Libyen eller ekonomin i Förenade Arabemiraten? Vill du jobba med oljeföretag, banker och byggindustri? I Mellanöstern möter du antikens högkulturer jämsides med framtidens mest spektakulära byggnadskonst.

Området i nordöstra Afrika och sydvästra Asien som europeiska kolonisatörer gav namnet Mellanöstern eller Främre Orienten är ett stort och mångfacetterat område. Till begreppet brukar man inkludera länderna mellan Iran och Egypten. Men ibland vidgas definitionen till länder som Mauretanien, Pakistan och Somalia.

Du som är intresserad av Mellanöstern kan exempelvis plugga orientalistik, turkiska, kurdiska, arabiska, persiska, hebreiska, arameiska och mellanösternstudier. Siktar du på en karriär i Mellanöstern kan utbildningar inom allt från ekonomi och teknik till management, arkeologi och information vara relevant.

Så får du jobbet

– Mellanösternstudier är givet relevant i dag när man ser vad som händer i världen. Det är stor efterfrågan på folk som kan arabiska, säger Martin Säfström, studierektor vid institutionen för orientaliska språk på Stockholms universitet.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Det finns obegränsade möjligheter. Kombinera arabiska med ett annat ämne. Många är journalister. Du kan studera ekonomi, statsvetenskap, juridik… Inom frivilligorganisationer finns alltid behov av folk som kan arabiska. Kompletterar man med en utbildning inom exempelvis juridik, då är man attraktiv på arbetsmarknaden.

Martin påpekar att det finns en mängd möjligheter beroende på vad du fokuserar på. Exempelvis har den så kallade ”arabiska våren” gjort att det finns ett behov av forskning om demokrati.

– I Stockholm finns det få statsvetare som kan Mellanöstern. Det finns mycket att göra, säger Martin.

Han har hela arabvärlden som arbetsplats

Wilhelm Tham arbetar för det svenska företaget Getinge, ett medicinteknikbolag som tillverkar utrustning för sjukhus. Det finns tre huvud­ områden inom bolaget; ut­rustning till sterilenheten kallat Infection Control, Getinge Medical System som utvecklar inventarieutrust­ning till operationssalar, och Extended Care som tar fram utrustning till äldrevården. Wilhelm Tham ansvarar för Infection Control-delen i Mellanöstern och Afrika. Han bor sedan 2010 i Dubai. Det började med sommar­jobb, följt av ekonomistudier som ledde till en traineetjänst för Getinge på den internatio­nella delen av företaget.

– Där lärde jag känna marknaden, kunderna och bolaget, och fick en inblick i hur internationella relationer kan te sig. Det klickade mel­lan mig och företaget, och ett år senare blev jag stationerad som säljare i Östeuropa. Det var som en dröm som gick i uppfyllelse, mycket resor till spännande länder.

Tre år senare, i mars 2010, blev han erbjuden att ta över ansvaret i Mellanöstern och Afrika som vd för säljbolaget som sköter Getinges Mellanöstern­verksamhet.

– Jag reser i princip varje vecka, men basen är i Dubai. Vi expanderar hela tiden och ju mer personal vi anställer desto mer behöver jag vara i Dubai. Det är häftigt att ta företaget vidare.

Wilhelm förklarar att Dubai har två sidor. Dels är det en perfekt hubb för affärsverksamhet i arabvärlden, det är väldigt internationellt. Den andra sidan av Dubai är att allt är galet. För 50 år sedan var där bara öken, för 30 år sedan fanns där bara en liten fiskeby, på 90-­talet fanns en skyskrapa, nu finns det 500. Det är som en stor lekplats med alla möjligheter som man kan tänka sig.

– Man lever i AC och skugga under sommaren. Vintern är mer behaglig med cirka 30 grader och snustorr luft. Det är väldigt lyxigt och anpassat för internationella sammanhang. Däremot finns den lokala arabiska känslan kvar. Det är en stor mix. På gatan kan du se en människa gå runt med en golfbag och en drink och bakom honom kommer en annan gående med turban och bönematta. Stora kontraster.

Dagligen utsätts han för dessa kulturskillnader och kontraster. Därför gäller det att vara lyhörd. Men har man bara ögonen öppna och sunt förnuft så fixar det sig. Det handlar om att snappa upp kulturen och anamma det viktiga så att man kan föra sig i olika sammanhang.

– En kul anekdot är när jag var i Saudiarabien på middag och möte. Där ingår svärd i dräkten, och efter mötet fick jag låna ett svärd och vara med i en fäktningsceremoni. Det är lite annorlunda jämfört med ett affärsmöte i Sverige.

Vad gillar du mest med Dubai?

– Professionellt finns det ingen annan plats som du kan vara på om du vill göra affärer i Mellanöstern. På tre timmar når jag alla mina länder och kunder. Privat är det häftigt för mig som är uppvuxen på landet i kalla Halland att bo i denna lekplats med hetta, skyskrapor, lyx och modernitet.

Är det något som du saknar?

– Naturen. I Dubai finns inte skog och jakt som i Sverige, men allt har sin tid. Egentligen är det inte något som jag saknar, Dubai är en riktigt häftig stad att bo och jobba i.

Fakta: Wilhelm Tham

Ålder: 30 år.

Bor: Dubai.

Kommer från: Getinge utanför Halmstad.

Gör: President Getinge Middle East/Africa.

Utbildning: Ekonomistudier, Lunds Universitet.

Antal år i Dubai: Ett och ett halvt år.

Det mest Dubaiiska du vet: Ett ordspråk: ”Om gud vill”, används hela tiden.

Största skillnaderna mellan Dubai och Sverige

1. Historiken
– Sverige är ett gammalt land med infrastruktur och traditioner och socialt nätverk, det finns inte i Dubai. Där byggs infrastrukturen upp just nu eftersom allt är så nytt.

2. Religionen
– I Dubai är religionen vardag. De lever med bönestunder, Koranen och sin religion. Det måste man sätta sig in i som västerlänning och planera in möten efter det. Och ha respekt för det.

3. Familjen
– Familjen är väldigt viktig för araber. Man tar hand om varandra och lever ihop väldigt länge. I Sverige är det väldigt individuellt från familj till familj.

4. Affärsklimatet
– I Arabvärlden bygger man väldigt långsiktiga relationer. I Sverige kan du dra produktinformation redan vid första mötet, men i Dubai kan det krävas fem möten innan man har fått kontakten som krävs för att börja visa sina broschyrer. Men det gör också att relationerna ofta består.

5. Relationer
– Här måste man träffas face to face, affärer görs aldrig över telefon. Möten, dricka te och äta dadlar tillsammans är väldigt viktigt. De vill veta vem du är.

Per Samuelson / Calle Magnusson


Annonser