18 okt 2021

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna.

I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.

I januari i år rasade några av Malmös gymnasieelever mot skolmaten. Sedan dess har staden sökt bättring, bland annat genom att införa en bättre dialog med Malmö Skolrestauranger, som levererar en stor del av maten i skolorna.

– De ska också informera tydligare om vad det är för mat och vad den innehåller. Dessutom ska elever vara med och provsmaka när köken tar fram nya rätter och så ska varje skola ha ett matråd, säger Matz Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö stad.

Matrådens införande har det varit lite si och så med. På S:t Petri skola, där skolmatsupproret startade, var det ingen som ville sitta med.

– Ungdomar vill ha snabba resultat och det långsiktiga arbetet intresserar dem inte alltid, säger Eva Daun, rektor på S:t Petri.

Relaterat

Här hittar du Sveriges bästa skola

Johan Allgoth

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Från Norrland till Skåne – för hästarna

Charlotta Alnersson, 17 år från Lycksele valde att flytta hundratals mil för att kunna ägna sig på heltid åt sitt stora intresse – hästar. Just nu pluggar hon på Flyinges hästgymnasium i Skåne som är ett av Sveriges så kallade riksrekryterande gymnasier, där eleverna kommer från hela landet. Charlotta, som började i ridskola när hon var fem, har alltid haft hästar som sitt stora intresse.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

124 000 gymnasister pendlar varje dag

Allt fler elever går i gymnasieskola någon annanstans än i sin hemkommun. Konkurrensen leder utvecklingen mot färre och större utbildningsplatser. En ökning med 15 000 elever på fyra år. Kommungränser spelar allt mindre roll när elever ska välja gymnasieutbildningar. Totalt pendlar ­om­kring 124 000 elever över ­kom­mun­gränsen läsåret 2010/ ­2011 – en ökning med 15 000 elever på fem år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så tycker niorna om skolplikt i gymnasiet

Gör gymnasiet obligatoriskt för att minska ungdomsarbetslösheten. S-förslaget som presenterades i går skulle innebära skolplikt upp till 18 år. Gymnasieutbildning är en förutsättning för att unga ska få jobb, det menar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets utbildningspolitiska talesman Ibrahim Baylan som ska lägga fram förslaget på partiets kongress i april.
Läs mer