Gymnasievalet närmar sig för niondeklassarna och osäkerheten är stor. Som ett alternativ till prao och traditionell studie- och yrkesvägledning tar allt fler skolor hjälp av näringslivet för att vidga elevernas perspektiv.
Hjulstaskolan i Stockholm är en av de skolor som har satsat ordentligt på att synliggöra arbetslivet för sina elever. Genom programmet MyDreamNow kommer klasscoacher från näringslivet för att prata utbildning och karriär och ordnar studiebesök på olika företag, för elever i socialt utsatta områden.
– På vår skola har man tagit bort den traditionella praon och vill hitta andra sätt att vidga elevernas perspektiv. Genom en löpande kontakt med näringslivet får de upp ögonen för yrken som de inte känner till, berättar Lena Lovén, studie- och yrkesvägledare på Hjulstaskolan.
Kowsar Aden jobbar som klasscoach för MyDreamNow och är konsult och föreläsare med eget företag. Hon kommer själv från Somalia och tycker det är lättare för eleverna att möta någon med liknande bakgrund.
– Många av de här ungdomarna har ärvt mycket bitterhet och misstänksamheten mot samhället, från sina föräldrar. De har inställningen att högre utbildning inte lönar sig eftersom deras föräldrar är högutbildade men får inte jobb i Sverige. Genom att få träffa högt uppsatta personer i näringslivet som berättar om sin väg, inser de att det är inte en rak väg för någon, det viktiga är att inte tappa fokuset, säger Kowsar Aden.
Halima Osman, 15 och Khozga Kamla, 16 går båda i nian på Hjulstaskolan och är med i projektet.
– Våra klasscoacher har peppat oss, och gett mig tankar på att det går att lyckas. Det är roligt att lyssna på när de berättar om sin bakgrund och yrke, säger Halima Osman, 15.
– Det har påverkat hur jag tänker mig framtiden. För första gången har jag hittat något som intresserar mig. Jag tycker att teknik verkar intressant och min plan är att plugga vidare på högskola, säger Khozga Kamla, 15.
Så funkar MyDreamNow
Ska minska ungdomsarbetslöshet och segregation
Syftet är att ungdomar ska förstå sina möjligheter i arbetslivet och bli motiverade att hitta vägar till sitt drömjobb. Fler arbetsgivare ska våga rekrytera den mångfald av kompetens och kreativitet som finns hos unga i Sverige idag.
Så går det till
Fyra klasscocher tillsammans träffar en klass på skoltid, 2-3 gånger per termin, ca 2 timmar per gång. Oftast är även en lärare med. Målsättningen är att de fyra klasscoacherna i en klass ska olika ålder och bakgrund, yrkesaktiva och studerande. Programmet fokuserar på områden med stor potential men med hög arbetslöshet.
Samarbete med företag
Programmet drivs av ett så kallat socialt företag och arbetsgivare, skolor och betalar för partnerskap och andra tjänster. Coacherna är frivilliga från arbetsliv och högskola som coachar elever att se sina möjligheter, att hitta vägar till framtida jobb och arbeta mot egna kortsiktiga mål. Arbetsgivare erbjuder gästföreläsare och tar emot studiebesök.
Hitta rätt gymnasieprogram
Sök bland gymnasieprogram i hela Sverige
Läs om gymnasieprogrammen och vad de leder till
Johanna Boussard