Visa allastudier.se som: Mobil
Arborist i träd

Plugga biologi – jobba som arborist

Klättrar du hellre i träd än sitter inne på ett kontor? Tycker du att jobb på ett labb låter alldeles för instängt? En arborist ägnar dagarna i stadens trädkronor.

Leon Martini började jobba som arborist 1999. Sedan dess har han startat eget, studerat fyra år och är i dag anställd på en firma med arborister i Göteborg.

Vad gör en arborist?

– En arborist vårdar träd genom klättring, speciellt i urbana miljöer. Det är allt från plantering till beskärning, sektionsfällning och flyttningar. Fällningar är alltid sista utvägen. Träd är viktiga, de mjukar upp en stad och absorberar gifter, håller luften ren och höjer värdet på tomter.

Under två år pluggade Leon biologi i Kalmar. Dessutom har han studerat trädvård i England och läst fristående kurser vid Göteborgs universitet: Mykologi, växtfysiologi, skoglig naturvård och botanisk ekofysiologi.

Hur hamnade du här?

– Bananskal. Jag har alltid varit intresserad av biologi, det är min grej. En kamrat fick med mig till ett företag där jag började jobba. Man klättrar med sele i träd så det var väldigt roligt. Nu är jag ”addicted” till träd!

Vilka fördomar möter du?

– Nja, fördomar… Det är rätt speciella människor som håller på. De flesta är engelsmän, de ligger 50 år före oss i Sverige. Vi är bra på naturvård men de är bra på träd.

– Vi får jobba mycket med att övertyga folk om hur de ska göra. I skogen behövs inte det men vid ett dagis eller om du ska komma förbi med en lastbil måste det vara säkert.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Det finns väldigt mycket jobb, vi är inte många som är professionella. Vi är cirka 40 personer som träffas varje år under SM i trädklättring.

Leon tipsar: Så får du mitt jobb
  1. YH-utbildningen Arborist är en 2 årig utbildning på Hvilangymnasiet, Malmö.

  2. Gå som lärling på ett trädvårdsföretag. Börja med grunderna med marktjänst; plocka ris, lär dig motorsåg, utrustning, m.m. Börja sedan klättra, småbeskärningar osv. Diplom och certifieringar är nästa steg.

  3. International Society of Arboriculture (ISA) är en världsspridd professionell organisation med över 17,000 medlemmar, vars mål är att förmedla större förståelse för träd och det professionella utövandet av trädvård. Här finns vetenskapliga artiklar, utbildningsinformation, senaste rönen, olika trädrelaterade forum m.m.

  4. Svenska Trädföreningen är Sveriges länk från ISA.

  5. Populärt ställe att åka till är Merrist Wood College där olika utbildningsformat finns att välja mellan.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-25

Studera ett år – få jobb direkt

Vill du ha ett kvalificerat jobb efter en kort utbildning? Då behöver du inte läsa fem år vid ett universitet. Här hittar du landets kortaste utbildningar som ger jobb. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-24

Här är alla nya YH-utbildningar i höst

Digital data strategist, yrkesbiodlare eller reklamfotograf? 330 yh-utbildningar har fått klartecken att starta i höst. Vi har listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga och bli eftertraktad

Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Det finns platser på YH-utbildningar redan i höst.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön