07 okt 2021

Plugga gymnasiet – på IKEA

Service College i Malmö lyckas med det alla gymnasieprogram borde göra, kombinera skolplugg med verklighet. Andreas och Albin pluggar vissa av sina gymnasiekurser på IKEA.

Bland fluffiga sängar, tandborstupphängningar och matthögar hittar vi dem till slut. En tydlig ”Ny på jobbet”-bricka sitter på bröstet och ingen anar att de egentligen har lektionstid nu. Andreas Richthtoff och Albin Cederberg går Handels- och Administrationsprogrammet Service College på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasiet i Malmö. Två av veckans fem skoldagar befinner de sig på IKEA, som traineer.

De gillar det annorlunda upplägget där vissa gymnasiekurser går på skolan och andra utförs på företaget.

Det blir en variation som gör att man är piggare på att gå till skolan när man får vara ute och jobba också. Det här är ett bra sätt att komma in i arbetslivet och att lära sig hur man bemöter kunder, säger Andreas.

Josefin Nilsson är handledare för Albin på IKEA och är nöjd med utvecklingen man ser hos eleverna under terminens gång.

– Det är kul att se att suget ökar ju längre de är här, de ser det som ett arbete och tar mer och mer ansvar ju längre tiden går. För oss är det bra att få bra insyn i vad unga tänker om framtiden och förstår vad som gör oss attraktiva som arbetsgivare, säger Josefin.

Thomas Fransson är lärare och initiativtagare  till Service College och berättar att det egentligen bara finns en tydlig vision och målsättning med programmet; att det ska leda till jobb. Förutom IKEA är Stadium och ICA Maxi värdföretag och samtliga är delaktiga i innehållet och utformningen av gymnasiekurserna.

Varuhuschefen Gordon Gustavsson tycker att det är viktigt för IKEA att vara aktiva i det lokala samhället och att man vill dra sitt strå till stacken.

– Får man som företag en möjlighet att påverka en utbildning på det här sättet ska man ta den. Eleverna för också in ny frisk vind i företaget och samarbetet vi har med Service College är ett sätt att få framtida bra medarbetare till IKEA, säger Gordon.

Albin och Andreas tycker att IKEA är en spännande arbetsplats eftersom det är stort och globalt, får man jobb på IKEA kan man kanske få jobb på andra ställen, till och med i andra länder. Och det är bra stämning på jobbet.

– Personalen här är jättetrevlig, när man sitter och äter lunch kommer alltid någon och sätter sig bredvid och pratar, säger Albin.

Och enligt Gordon är det just det IKEA vill föra över till eleverna.

– De ska känna av hur det är att ha ett jobb. På jobbet är man behövd, där fyller man en plats i ett sammanhang. Är jag inte där märks det direkt och är jag där märks det ännu mer, säger Gordon.

Fakta Service College

Service College är en variant på Handels- och Administrationsprogrammet och finns på Frans Suell- och Jörgen Kocksgymnasiet i Malmö. Efter ett första basår börjar eleverna i tvåan vara ute på företagen två dagar i veckan.

1 000 av 2 500 gymnasiepoäng tas ute på företagen exempelvis: Försäljning och service, Inköp och varuhantering och Praktisk marknadsföring.

Nya gymnasieprogram

I höst kommer nya gymnasieprogram med en tydligare uppdelning mellan yrkesprogram som ska förbereda för jobb tydligare än idag och högskoleförberedande program för dig som vill plugga vidare efter gymnasiet. Läs mer om de nya programmen:

Fakta: Gymnasieprogrammen

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Räkna ut ditt meritvärde

När det är konkurrens om platserna till högskolan bedöms du utifrån dina gymnasiebetyg och meritvärdet. Så här räknar du ut ditt meritvärde. Här kan du räkna ut ditt meritvärde automatiskt. Om du hellre vill räkna ut det manuellt, följ instruktionerna nedan. Varje betyg får ett siffervärde enligt följande: A : 20B : 17,5C : 15D : 12,5E : 10F : 0 Siffervärdet för varje betyg multipliceras med kurse ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Både praktiska och teoretiska utbildningar ger jobb efter studierna

Elprogrammet och fordonsprogrammet i gymnasiet leder till jobb. Men barn- och fritidsprogrammet och handels- och administrationsprogrammet ger mer arbetslöshet, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv. Organisationen har gått igenom siffror från Statistiska centralbyrån om skillnader mellan hur de som går ut gymnasiets olika program klarar sig på arbetsmarknaden. Och skillnaderna är stora.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Läraren som ger eleverna "förläxa"

Traditionell katederundervisning kan snart vara ett minne blott. "The flipped classroom" ger lärarna mer tid för eleverna – utan läxor. På läraren Daniel Barkers fysiklektioner i gymnasieskolan Norra Real i Stockholm ser undervisningen inte längre ut som vanligt. I stället för att han föreläser för eleverna ägnas lektionen till frågor, uppgifter och diskussioner.
Läs mer