13 okt 2021

Plugga i drömmarnas stad

Peter Jumrukovski, 25, har alltid drömt om att bo i Los Angeles och bli skådis som idolerna Bruce Lee och Jean-Claude van Damme. Idag gör han det, men skådisdrömmarna är borta och istället pluggar Peter Business & Sports Management på Santa Monica College. I framtiden vill han satsa på att starta sitt eget företag inom träning och hälsa i drömmarnas stad. För AllaStudier.se berättar han om fem vanliga dagar i livet.

Första dagen i skolan

– Redan den första skoldagen på Santa Monica College känner jag att det är USA jag befinner mig i. 30 000 elever kämpar nämligen för att få läsa just de kurser de önskar. Har du inte fått dina kurser handlar det om att ta för sig och göra ett gott intryck för att få en så kallad add-code från läraren. Det är en upplevelse att se så många elever ta för sig och göra allt för att ”crasha”, eller ta sig in på, sin kurs. Efter någon vecka är ”crashandet” över och schemat är satt. Då börjar skolan mer likna en vanlig svensk högskola.

Klassisk amerikansk tradition

– När man pluggar på college i USA ingår det att gå på Homecoming. På Santa Monica College är det här en speciell afton och alla på skolan samlas och tittar på när det amerikanska skollaget spelar en av säsongens tuffaste matcher. Under kvällen är det fotboll som gäller, men även halvtidsshower, cheerleading och det kanske viktigaste på ett amerikanskt college, avgörandet om vem som utses till skolans snyggaste tjej och kille. Efter detta är det bara att bege sig vidare till närmaste typiska collegefest.

Svensk koloni på college

– På Santa Monica College finns det över 300 svenskar. Detta är både bra och dåligt då man aldrig behöver känna sig långt hemifrån, men samtidigt kan det bli lite för mycket prat på svenska och lite för lite på engelska ibland. Fiket utanför bokaffären som säljer kurslitteratur är alltid fullt av svenskar och fungerar lite som en koloni. Här sitter vi och dricker kaffe, pluggar, skrattar och planerar helgens vilda upptåg. Vill man istället träffa amerikanare så är det bara att gå någon annanstans.

Festerna är inte som på film

– På Santa Monica College finns det inget campus. Detta gör att de klassiska korridorfesterna som man har sett på film inte riktigt existerar. Däremot brukar ett stort gäng av oss förfesta ihop innan vi tar en taxi till något av uteställena i Los Angeles. Inte sällan hamnar vi på glamourösa klubbar i världsklass, för sådana finns det gott om i Hollywood. Så även om festerna inte är som på film, så är de inte direkt dåliga.

Alla prov samtidigt

– Finals Week är den sista veckan i skolan och det är då man har de sista proven i alla sina kurser. Under denna vecka har man inga lektioner, istället samlas man i skolbiblioteket eller hemma hos några av sina klasskamrater och pluggar dag och natt. Det blir med andra ord en hel del kaffe under denna tid. Vill man gå vidare från Santa Monica College och ta en Bachelors Degree gäller det att plugga hårt. För att komma in på de bästa skolorna behövs betyg A i nästan alla kurser. När Finals Week är över kan man äntligen andas ut igen.

Fakta: Peter Jumrokovski

Kommer från i Sverige: Halmstad

Pluggar i land: USA

Universitet: Santa Monica College

Inriktning: Business & Sports Management

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Han tjänar pengar på sina studier

Jacobs dröm är att jobba med musikfestivaler. Därför pluggar han till eventkoordinator - i Danmark. Där får han nämligen lön under utbildningen. Jacob som bor i Malmö har valt att plugga på en lärlingsutbildning ("erhvervsutbildning" på danska)  i Danmark. Och anledningarna är flera. En är att man får  lön, under hela eller i stort sett hela utbildningen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

James Franco undervisar på universitet i kurs om James Franco

Ett amerikanskt universitet anordnar kurs om värden för årets Oscarsgala. Stjärnan själv deltar i undervisningen via Skype. Det är på kursen ”Master Class: Editing James Franco… With James Franco” vid Columbia College Hollywood som skådespelaren James Franco kommer att hjälpa till i undervisningen om sig själv. Föreläsare på kursen kommer att vara James Francos redaktör Tyler Danna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studiedestination: Barcelona

Barcelona lockar med ett skönt klimat, stränder mitt i stan, udda shopping och en charmig gammal stadsdel. Många studenter väljer att plugga framförallt spanska här. Åsa Ekman kom till Barcelona hösten 2011, främst för att hennes spanska pojkvän bodde där. Hon hade tidigare åkt med SI Språkresor på språkresa till Tokyo och valde därför att anlita dem igen.
Läs mer