18 okt 2021

Rekordmånga sökte vårens kurser

Totalt tog Antagning.se emot 218 862 anmälningar till vårens program och kurser på högskolan. Jämfört med VT 2013 är det en ökning med 9 810 anmälningar eller 4,7 procent.

– Det höga söktrycket kan delvis bero på att detta var sista gången som de med gamla gymnasiebetyg inte konkurrerar om platserna med sökande med den nya gymnasieexamen, säger Tuula Kuosmanen, chef avdelningen för antagning och studentstöd. Sökande med gamla gymnasiebetyg kan ha räknat med att konkurrensen om platserna kommer att öka när de med den nya gymnasieexamen får en egen urvalsgrupp.

Även Universitets- och högskolerådets redovisning till regeringen om en lägsta gräns för högskoleprovsresultat vid urval kan ha spelat in. Sökande som hoppas bli antagna i urvalsgruppen för högskoleprov, trots relativt lågt resultat, kan ha passat på att söka utbildning innan regeringen eventuellt genomför en sådan förändring.

De populäraste utbildningarna

Juristprogrammet, Stockholms universitet, 1583 sökande

Läkarprogrammet, Karolinska Institutet, 1373 sökande

Juristprogrammet, Lunds universitet, 1356 sökande

Kandidatprogram i företagsekonomi, Stockholms universitet 1028 sökande

Juristprogrammet, Uppsala universitet, 994 sökande

Ekonomi kandidatprogram, Lunds universitet, 977 sökande

Socionomprogrammet, Stockholms universitet, 951 sökande

Pskologprogrammet,  Stockholms universitet, 940 sökande

Ekonomi kandidatprogram, Uppsala universitet, 848 sökande

Psykologprogrammet. Göteborgs universitet, 804 sökande

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Cirkusdirektören som blev professor

Idén till Cirkus Cirkör, Tilde Björfors livsverk, kom tidigt 90-tal. Hon var strax över 20 år och befann sig mycket i Paris där hon bodde hos några kompisar som höll på med nycirkus och hakade på dem till träningen. Folk flög i luften och sprang på väggarna, Tilde blev frälst. – Jag har provat det mesta inom cirkus, men jag kan ingenting speciellt bra.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

De främsta studenterna vill bli traineer

58% av Sveriges främsta studenter vill börja sin karriär inom ett traineeprogram. Av de topptalanger som har gått klart ett traineeprogram är 48% chefer idag och 45% jobbar fortfarande kvar på företaget efter i snitt 7 år. Det framgår av en undersökning bland talangnätverket Novas drygt 7000 medlemmar; Sveriges främsta studenter och yrkesverksamma nyckelpersoner. – Att mer än hälften av Sveri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

70 000 studenter på Sveriges första MOOCs

I veckan startade Karolinska Institutet Sveriges första MOOCs (massive open online courses). Totalt 70 000 studenter världen över har anmält sig till de två första MOOCs, där undervisningen online är gratis och öppen för alla. – Responsen och intresset för våra MOOCs är mycket större än vad vi kunnat drömma om vilket glädjer oss med tanke på det stora utbudet från de övriga toppuniversiteten.
Läs mer