Visa allastudier.se som: Mobil

Så kan du läsa upp betygen

Satsade du inte särskilt hårt på plugget i gymnasiet och har nu kommit på att du vill bli läkare? Än är loppet inte kört. Om du saknar betyg för att utbilda dig till ditt drömyrke kan du vända dig till komvux.

Långt ifrån alla har klart för sig vad de vill göra efter studenten. När det är dags att göra sitt högskoleval står du kanske plötsligt inför situationen att du saknar behörighet till högskoleutbildningen du vill gå. Lugn, du behöver inte möblera om i framtidsplanerna – komvux finns över hela landet och erbjuder kurser på grundläggande och gymnasial nivå, samt yrkesutbildningar. 

Jonas Mossberg, studie- och yrkesvägledare på Komvuxcentrum i Stockholm, förklarar att innebörden av att läsa upp ett betyg varierar beroende på vilket mål studenten har.

– Vad vi erbjuder är i första hand möjlighet att få behörighet
till högre studier, eller att läsa en yrkesutbildning. Om den sökande vill höja sitt redan godkända betyg hänvisar vi till en så kallad prövning.

Studier på Komvux

Komvux huvudsakliga uppgift är att utbilda dig som antingen saknar gymnasieexamen eller slutbetyg, men även den som behöver godkänt betyg för särskild behörighet till högre studier eller vill gå en yrkesutbildning har möjlighet att få plats. Vill du däremot höja ditt betyg i ett ämne du redan är godkänd i för att öka dina chanser att bli antagen, kan du inte läsa kursen på nytt.

– För studier på gymnasial nivå erbjuder vi undervisning i klassrum, med vanligtvis en eller två lektioner i veckan. På grundläggande nivå kan det finnas fler lektionstillfällen. Redan avklarade kurser får man inte läsa hos oss, istället kan man göra en prövning.

Prövning

Då får studenten skriva slutprov i ämnet mot en avgift på femhundra kronor. Om du har slutfört din utbildning i gymnasieskolan och har fått ett examensbevis eller ett studiebevis under 2020 eller 2021 får avgiften för en prövning inte överstiga 150 kr. Detta gäller för ett prövningstillfälle per kurs. 

Det finns ingen gräns för hur många gånger studenten kan göra en prövning, så möjligheten finns att ta provet tills det önskade betyget är uppnått.

Studieformer på Komvux

Även om du söker en kurs du tidigare läst på gymnasiet, kan utformningen för ämnet vara annorlunda på komvux. Studiernas upplägg ser olika ut beroende på varför du har sökt dig till skolan och kan även skilja sig från kommun till kommun. I Stockholm sker studier dels i klassrum och på distans, men det finns även ett alternativ som kallas flex.

– Flex innebär oftast att studenten får handledning en gång i veckan, vid ett tillfälle som bestäms i samråd med studenten. Att läsa på distans innebär studier hemma med lärarkontakt via telefon eller mail, men att slutprov görs i skolan.

Jonas Mossberg understryker att alla studieformerna innebär mycket studier på egen hand.


– Distans på heltid betyder inte att man har mer tid att göra någonting annat samtidigt. Många gör misstaget att ta på sig för mycket vid sidan om studierna, och då riskerar betygen att bli lidande. För att uppnå bästa möjliga resultat tipsar han om att göra en studieplan innan du söker till Komvux. Har du gjort det kan du undvika kurser du inte är i behov av, och får lättare att fokusera på de betyg som krävs inför framtiden.

Komvuxutbildning på distans

Jonas Mossberg med kollegan Cathrine Bernergård.
– Många som söker till komvux har inte en fullständig utbildning
eftersom de har haft svårigheter på något sätt, de kanske inte trivdes i skolmiljön eller hade en diagnos som försvårade skolgången. För dem blir komvux verkligen en andra chans, liksom för de som vill byta yrkesbana, säger Cathrine Bernegård.

Hitta din Komvuxutbildning här! 

Intervju från 2015

Senast uppdaterad: 28 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Komvux på distans – så funkar det!

Är du sugen på att läsa upp dina betyg, men har av någon anledning inte möjlighet att göra det på plats? I dag går de allra flesta komvuxutbildningarna att läsa på distans! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Distansplugga dig till en karriär

Allt fler väljer att läsa upp sina betyg på distans. För Mathias Kågell, 29, blev distansstudierna en väg mot juristdrömmen. Många förknippar gymnasial vuxenutbildning med vanliga klassrum – men på företagen som anordnar kommunal vuxenutbildning märker man ett ökat intresse för kurser på distans. – Distansutbildningarna passar ju otroligt bra om man vill läsa på tider som inte passar för vanlig kl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön