Visa allastudier.se som: Mobil

Snabb väg till nytt jobb

YH-utbildningar ger den kompetens som arbetslivet efterfrågar, visar en studie från Myndigheten för yrkeshögskolan och 9 av 10 får jobb direkt efter examen. Ice Monthira fick jobb på företaget Qopla.


Drömmen om jobbet som Teknisk testare blev verklighet

– Tack vare de möjligheter som öppnades upp för mig med utbildningen Teknisk testare på JENSEN yrkeshögskola lyckades jag med något som tidigare hade känts som en avlägsen dröm. Idag arbetar jag som Teknisk testare på Qopla.
– Det var på många sätt ett stort steg för mig, att drygt 30 år gammal våga släppa taget och satsa på en nystart i livet. Det steget visade sig dock vara något av det absolut klokaste jag har gjort i mitt liv.

Studien bekräftar företagens rekryteringsvilja av YH-studerande och nöjdheten med kompetensen

Myndigheten för yrkeshögskolan beskriver i en studie hur nöjda arbetslivet är med den kompetens som fås av yrkes-högskoleutbildningarna inom de fem stora utbildningsområdena: Data/IT, Samhällsbyggnad med fastighets- och byggteknikutbildningar, Teknik och tillverkning, Ekonomi, administration och försäljning, och Hälso- och sjukvård samt socialt arbete.

Studien visar att 94% av de arbetsgivare som rekryterat från yrkeshögskolan anser att de examinerades kompetens i hög grad motsvarar de behov som krävs.

-Yrkeshögskolans uppdrag är att kompetensförsörja arbetslivet. Därför är det glädjande att vi i år fått kvitto på att de studerande får jobb efter examen och att de som anställer personer med YH-examen också är nöjda med vad de får, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Studien visar också att 9 av 10 får jobb efter en YH-utbildning och en övervägande del får jobb på sin praktik. Vissa uppger också att det berikat arbetsplatserna då studenterna kommit in med nya ögon och ny kompetens som de delat med sig av.

-Det blir en bra blandning när någon som studerar kommer in i företaget och träffar någon som kanske jobbat 20 år: Det blir ett gemensamt utbyte, säger en av de arbetslivsrepresentanter som citerats i studien.

– Det sägs ju att få är de ögonblick i livet som är riktigt triumfatoriska men dagen jag fick min anställning är för mig ett sådant ögonblick. Till dig som tvekar att studera, kan jag bara rekommendera att söka till yrkeshögskolans utbildningar, det är den snabbaste vägen till nytt jobb, avslutar Ice.

Läs mer om studien här: Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som fås av yrkeshögskolan


Detta är Myndigheten för yrkeshögskolan:
Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid. Vårt huvuduppdrag är att ansvara för frågor som rör yrkeshögskolan i Sverige och verka för att utbildningarna tillgodoser arbetslivets behov av kompetens.

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial och CSN-berättigad yrkesutbildning, som drivs i nära samarbete med företag och andra arbetsgivare. En fjärdedel av utbildningen är praktik.

Utöver detta ansvarar myndigheten även för Konst och kulturutbildningar och Tolkutbildningar inom folkbildningen. Myndigheten utövar tillsyn på de utbildningsformer och utbildningar som ligger inom vårt ansvarsområde, och hanterar synpunkter och klagomål på utbildningar.

3 korta fakta om YH-utbildning

  1. Yrkeshögskolorna i landet ökar i popularitet – i år har fler än någonsin ansökt. YH-utbildningar inom data och IT är några av de områden som ökar mest i popularitet.
  2. 9 av 10 får jobb efter en Yrkeshögskoleutbildning (93 %)
  3. 9 av 10 arbetsgivare anser att YH-utbildningar ger den kompetens som arbetslivet efterfrågar (94 %)

Hitta din YH-utbildning

Senast uppdaterad: 25 nov 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-08-28

My-Madelene slutförde grundskolan genom studier på distans

My-Madelene Karlsson har genom NTI-skolan gått från att känna sig tvingad till tråkiga studier hon inte klarade av till att hitta motivationen och glädjen i att studera och läsa. Nu vill hon plugga vidare på distans och förhoppningsvis bli barnskötare en vacker dag.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-12

Medieinstitutet det självklara valet för många studenter

Vill du utbilda dig inom webb, media, kommunikation och marknadsföring? Läs mer om yrkeshögskolan Medieinstitutet och hur de ser till att nio av tio studenter har jobb efter examen!

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön