Visa allastudier.se som: Mobil

Studiedestination: Tokyo

Japan och Tokyo är en studiedestination dit fler och fler väljer att åka. Häftigt och annorlunda tycker Björn som är där just nu.

Björn valde att plugga japanska i Tokyo eftersom det verkade vara en häftig stad att studera i. Och det visade sig stämma.

–  Det är alltid något på gång och staden sover aldrig. Den är full av trevliga människor. Kulturen är häftig och väldigt annorlunda än i Sverige, säger Björn.

Studera japanska i Tokyo

Det finns många språkskolor i Tokyo där du kan studera japanska. De flesta språkreseförmedlingar i Sverige kan erbjuda kurser här. Björn studerar genom Blueberry.

På kurserna finns elever från hela världen som vill lära sig japanska. Normalt studerar man 20 timmar i veckan, vilket också är minimikravet från CSN för att få studiemedel utomlands.

Björn går just nu en konversationskurs där fokus ligger på att lära sig prata så flytande som möjligt, samt träna på de sociala koderna som finns i samhälle, t ex hur man pratar med överordnande eller lärare.

Hur man uppför sig mot varandra skiljer sig mycket från Sverige.

Den japanska kulturen skiljer sig en del från den svenska, Det tar en stund att vänja sig vid allt bockande och det oerhört artiga sättet, man känner sig en smula klumpig när man inte är van och inte riktigt vet hur man ska uppföra sig på rätt sätt.

Maten är också en upplevelse när man bor i Japan. Björn tycker mycket om maten och tycker att japaner vågar mer när det gäller att experimentera med smaker. Men den är inte så stark som annan asiatisk mat. Om man kommer till Tokyo så ska man absolut pröva Ramen. Det är en sorts nudelsoppa som nog är Tokyos populäraste mat.

Jag och mina vänner brukar ofta äta "Bentou-lådor", måltider i lådformat, som innehåller ris, lite tofu, grönsaker och t ex fisk eller kyckling. De är smidigt packade för att man ska ska kunna packa ner dem i väskan och ha med till skolan eller jobbet. De innehåller bra mat till ett oftast väldigt bra pris.

För den som funderar på att plugga i Tokyo tycker Björn att man bör kunna lite enkel japanska så man t ex kan fråga om vägen om man går vilse.

Björns bästa tips i Tokyo

Bästa gratisnöjena i Tokyo
Fiskmarknaden i Tsukiji, den börjar 5 på morgonen så det är för de mer morgonpigga. Det finns mycket trevliga parker i Tokyo och om du går till Akihabara eller Shinjuku kan du se mycket cosplayer.

Bästa matställena/caféerna för liten plånbok

Jag kan inte rekommendera något särskilt ställe, Det bästa är att söka sig undan från storgatorna, där brukar man kunna hitta små trevliga billiga cafe eller resturanger, med utsökt mat till ett mycket överkomligt pris.

Bästa område att bo på som student
Shinkoiwa är väldigt trevligt. Jag har också bott i Higashi Kitazawa, en annan förort till Tokyo, där de inte var så vana vid utlänningar så det blev en del stora ögon när man kom gående på gatan

Bästa tentapluggstället
Ett Starbucks i Shibuya, lite stökigt kanske men utsikten är inspirerande och det finns gratis tillgång till internet.

Att tänka på om du vill plugga i Tokyo

Lär dig grunderna i skriftspråket: Är du nybörjare i japanska är det en bra idé att börja studera in de 46 grundläggande tecknen i skriftspråken Hiragana och Katakana redan innan du åker.

Boende: Räkna med att bo på mindre yta än hemma med enklare standard. De flesta studenter bor, i alla fall till en början, i sk ”guesthouse” där man bor i korridorsrum och delar kök och toalett. Ett sådant rum kostar ca 5 000 kr/månad.

Visum: Du måste söka visum minst 6 månader innan avresa och ansökan innebär en hel del pappersarbete. Det är däremot normalt inget problem att bli beviljad.

Pengar: Japan är ett kontantsamhälle där många ställen inte tar kreditkort. Det finns heller inte lika många uttagsautomater som i Europa, endast på post, bank och i 7-elevenbutiker.

Adresser: I Japan är husen inte numrerade som här. Är de numrerade är det normalt efter vilket år huset är byggt. Det gör att det kan vara svårt att hitta en viss adress.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Hon pluggar och räddar världen

Glöm charterresor och backpacking. Den nya Generation E kombinerar volontärarbete med språkstudier. – Det är helt klart en trend att fler och fler vill åka iväg som volontär berättar Anna Korsvik på Volontärresor. Det vi ser är att det sprider sig i åldrarna, dvs att det inte enbart är folk i 20-årsåldern som åker utan även äldre. Det har också blivit mer vanligt att män åker som volontär.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Högskola utomlands

Utlandserfarenhet räknas i dagens globala värld. Frågan är bara på vilket sätt du vill studera utomlands och när du ska packa väskan. Tre sätt att komma iväg Om du vill studera på ett universitet/högskola utomlands har du i huvudsak tre möjligheter: Hitta din utbildning Utbildningar och kurser utomlands Genom din högskola/universitet Om du studerar vid ett svenskt universitet eller högskola finns ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Ge ditt CV tyngd i utlandet

Utlandsstudier gör dig attraktiv på en internationell arbetsmarknad och kan bli spetsen på ditt CV. Rekryteraren: ”Det visar på en drivkraft”

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön