Praktikplatsen på drömföretaget, hur fixar man den? Henrik de Vries på IHM ger sina bästa tips på hur du lyckas tränga genom kommunikationsmuren och nå fram till arbetsgivaren.
– Vi vill att våra elever ska ha 10 stycken företag klara i huvudet som de skulle vilja praktisera på redan när de påbörjar utbildningen. Det gäller att ha klart för sig vilken typ av företag man vill jobba på, säger Henrik.
Henrik är lärare och coach på IHM Business School. Dagligen träffar han elever som behöver hjälp att hitta praktikplats. Just nu råder överetablering av praktikanter på arbetsmarknaden, när både studenter och arbetssökande söker praktikplatser.
Enligt Henrik är det allra viktigaste att prata med så många som möjligt i sin omgivning om praktik för att få namn och kontakter till nyckelpersoner på företag.
– Alla har och kan skapa kontakter. Genom att hänvisa till personen du har fått namnet från blir arbetsgivaren tvungen att lyssna. Det är en bra start, säger Henrik.
För att lyckas fixa en praktikplats finns det både interna och externa hinder att ta sig förbi enligt Henrik. Mest handlar det om att ta sig förbi de mentala spökena.
– Många tror inte att de är säljare, det går helt enkelt i baklås för att man mentalt tycker det är svårt att sälja in sig själv. Men alla människor är ju säljare, det handlar helt enkelt om kommunikation, säger Henrik.
En annan stor utmaning är att särskilja sig från andra för att bryta igenom kommunikationsmuren och nå fram till arbetsgivaren.
Henrik tycker att man innan man tar kontakt ska tänka ur arbetsgivarens perspektiv och ha en klar bild av vad man kan erbjuda. Tänk alltså: vilken nytta har arbetsgivaren av mig, inte vilken nytta har jag av praktikplatsen.
– Oavsett om man är oerfaren kan man alltid bidra med något. När du ringer upp arbetsgivaren, presentera det som att "jag kan hjälpa dig på ditt företag", säger Henrik.
Det sista tipset Henrik vill ge är att börja leta praktikplats i tid, gärna när man påbörjar sin utbildning.
– Lyckas du få ett muntligt ja, se till att få det skriftligt, speciellt om det är lång tid kvar tills praktiken startar. Annars finns risken att arbetsgivaren ändrar sig under tiden fram till praktikstarten, säger Henrik.
YH-utbildning som bygger på praktik
För dig som är intresserad av att utbilda dig nära verkligheten, kika närmare på yrkeshögskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildningar består till stor del av såkallad LIA – Lärande i Arbete, och ger dig goda möjligheter att få in en fot i branschen.