18 okt 2021

Så får du plats i sista minuten

Nu i dagarna bänkar sig många studenter för höstens första föreläsning. Det finns fortfarande goda chanser att hoppa på i sista stund.

www.studera.nu listas närmare 14 800 högskoleutbildningar som fortfarande står öppna för anmälan. En titt på lärosätenas hemsidor visar till exempel att det bara vid Linnéuniverstitetet i Kalmar/Växjö finns platser kvar på omkring 500 utbildningar.

Flest lediga platser finns på kurserna, med allt från 3D-grafik till betongkonstruktioner att fördjupa sig i. Men vill du läsa till lärare eller biolog går det också bra.

Den typiske eftersläntraren, den som söker långt senare än 15 april, är oftast en person som redan ställt in sig på studier men kanske inte nu eller här, förklarar Peter Citron som är antagningschef vid Linnéuniversitetet. Man kan ha blivit varslad från jobbet eller kommit in på annan ort men inte fått bostad där.

– Det är en minoritet som aldrig haft en tanke på att läsa vid högskola, och helt plötsligt får för sig att göra det, säger han.

Hans råd är att inte handla i panik om ursprungsplanen inte höll.

– Ta kontakt med en studievägledare. Få klart för dig att du får ut det du vill av studierna. Kasta dig inte in i något för att de yttre omständigheterna ändrats, säger Peter Citron.

Relaterat

Fixa platsen – i sista minuten

Ännu finns chansen att bli biolog

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Sara Reinholtz, 24, från Stockholm pluggar design i Frankrike. Här berättar hon själv om hetsiga föreläsningar och smarriga crêpes. Vanligtvis läser jag kandidatprogrammet i textil på Konstfack i Stockholm. Konstfack har utbytesavtal med skolor i andra länder så därför tog jag chansen att plugga på en skola utomlands. Jag var från början intresserad av att åka till Indien men deras terminer passa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

De tröttnade på osunda kosttrender

Hur går man ner mest effektivt i vikt? Vågar man dricka gammal mjölk  och är banan verkligen nyttigt?  På Kost- och Träningsupplysningen får du ofärgad experthjälp med frågor som rör mat, hälsa och träning. Medvetenheten om kost och tränings betydelse för hälsan är större än någonsin bland unga. Men Annika Stadmark, sjuksköterska på Studenthälsan i Lund varnar för att fastna i alla myter ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-08

Studera med funktionshinder

Har du en funktionsnedsättning och vill studera? Det finns mycket hjälp att få på högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor om du till exempel har dyslexi, syn- eller hörselnedsättning. Läs mer här!

Läs mer