28 okt 2021

Så kan du läsa upp betygen

Satsade du inte särskilt hårt på plugget i gymnasiet och har nu kommit på att du vill bli läkare? Än är loppet inte kört. Om du saknar betyg för att utbilda dig till ditt drömyrke kan du vända dig till komvux.

Långt ifrån alla har klart för sig vad de vill göra efter studenten. När det är dags att göra sitt högskoleval står du kanske plötsligt inför situationen att du saknar behörighet till högskoleutbildningen du vill gå. Lugn, du behöver inte möblera om i framtidsplanerna – komvux finns över hela landet och erbjuder kurser på grundläggande och gymnasial nivå, samt yrkesutbildningar. 

Jonas Mossberg, studie- och yrkesvägledare på Komvuxcentrum i Stockholm, förklarar att innebörden av att läsa upp ett betyg varierar beroende på vilket mål studenten har.

– Vad vi erbjuder är i första hand möjlighet att få behörighet
till högre studier, eller att läsa en yrkesutbildning. Om den sökande vill höja sitt redan godkända betyg hänvisar vi till en så kallad prövning.

Studier på Komvux

Komvux huvudsakliga uppgift är att utbilda dig som antingen saknar gymnasieexamen eller slutbetyg, men även den som behöver godkänt betyg för särskild behörighet till högre studier eller vill gå en yrkesutbildning har möjlighet att få plats. Vill du däremot höja ditt betyg i ett ämne du redan är godkänd i för att öka dina chanser att bli antagen, kan du inte läsa kursen på nytt.

– För studier på gymnasial nivå erbjuder vi undervisning i klassrum, med vanligtvis en eller två lektioner i veckan. På grundläggande nivå kan det finnas fler lektionstillfällen. Redan avklarade kurser får man inte läsa hos oss, istället kan man göra en prövning.

Prövning

Då får studenten skriva slutprov i ämnet mot en avgift på femhundra kronor. Om du har slutfört din utbildning i gymnasieskolan och har fått ett examensbevis eller ett studiebevis under 2020 eller 2021 får avgiften för en prövning inte överstiga 150 kr. Detta gäller för ett prövningstillfälle per kurs. 

Det finns ingen gräns för hur många gånger studenten kan göra en prövning, så möjligheten finns att ta provet tills det önskade betyget är uppnått.

Studieformer på Komvux

Även om du söker en kurs du tidigare läst på gymnasiet, kan utformningen för ämnet vara annorlunda på komvux. Studiernas upplägg ser olika ut beroende på varför du har sökt dig till skolan och kan även skilja sig från kommun till kommun. I Stockholm sker studier dels i klassrum och på distans, men det finns även ett alternativ som kallas flex.

– Flex innebär oftast att studenten får handledning en gång i veckan, vid ett tillfälle som bestäms i samråd med studenten. Att läsa på distans innebär studier hemma med lärarkontakt via telefon eller mail, men att slutprov görs i skolan.

Jonas Mossberg understryker att alla studieformerna innebär mycket studier på egen hand.


– Distans på heltid betyder inte att man har mer tid att göra någonting annat samtidigt. Många gör misstaget att ta på sig för mycket vid sidan om studierna, och då riskerar betygen att bli lidande. För att uppnå bästa möjliga resultat tipsar han om att göra en studieplan innan du söker till Komvux. Har du gjort det kan du undvika kurser du inte är i behov av, och får lättare att fokusera på de betyg som krävs inför framtiden.

Komvuxutbildning på distans

Jonas Mossberg med kollegan Cathrine Bernergård.
– Många som söker till komvux har inte en fullständig utbildning
eftersom de har haft svårigheter på något sätt, de kanske inte trivdes i skolmiljön eller hade en diagnos som försvårade skolgången. För dem blir komvux verkligen en andra chans, liksom för de som vill byta yrkesbana, säger Cathrine Bernegård.

Hitta din Komvuxutbildning här! 

Intervju från 2015

Senast uppdaterad: 28 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare. Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Tipsen som ger dig högskoleplatsen

För dåliga gymnasiebetyg för att komma in på högskolan? Här är de mest strategiska sätten att ta sig in på högskolan när betygen inte räcker till.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-01-05

Pluggade på distans på NTI-skolan - fick nytt jobb!

En av fördelarna med att välja distansutbildning på NTI-skolan är att du kan jobba och plugga samtidigt. Ann Eriksson är en av NTI-skolans elever som tog steget.

Läs mer