Visa allastudier.se som: Mobil

Tandläkarstudenter pluggar mest

Studenter lägger olika mycket tid på studierna beroende på vad de studerar. Odontologistudenter hör till dem som ägnar mest tid framför böckerna.

Idag, 3 januari, presenterar Högskoleverket de svenska resultaten från Eurostudent, en undersökning om studenters sociala och ekonomiska villkor i 25 europeiska länder. Enligt undersökningen varierar den tid studenter lägger ner på studierna stort mellan olika utbildningar. Mest tid lägger studenter i medicin och odontologi – i snitt 40 timmar i veckan. De är tätt följda av teknikstudenter.

Humaniora- och teologistudenterna ägnar minst tid i veckan på studierna, i genomsnitt drygt 20 timmar. Även lärarstudenter samt studenter inom juridik och samhällsvetenskap lägger ner få timmar i veckan. Studenterna ägnar mer tid åt själv- och gruppstudier än på lärarledd undervisning under en genomsnittlig vecka.

Nästan hälften av dem som studerar på heltid jobbar mer än tio timmar i veckan. Drygt var fjärde student uppger att de får ekonomiskt stöd från föräldrarna eller sin partner.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så fuskar studenterna

Studenter fuskar. En del gör det utan att veta om det. Hårda straff för fusk på tentan Skolorna där det fuskas mest Förra året blev 541 högskolestudenter avstängda eller varnade för att de fuskat på olika sätt. Och antalet har ökat stort de senaste tio åren. Mest beror det på att lärosätena blivit bättre på att upptäcka plagiat, vilket är det överlägset vanligaste sättet att fuska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-10-23

Från ekonom till ölutbildare

Anna Wallner insåg till slut att jobbet som ekonom med tråkiga excelrapporter och ett stillasittande liv framför datorn, var ohållbart. Hon sadlade om, gick en utbildning till sommelier, skrev en bok och blev ölutbildare.  – Jag var inte aktsam på min egen personlighet när jag valde utbildning, jag ångrar ingenting men jag förstår inte varför jag valde att bli ekonom, säger Anna, som egentligen ä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Drömjobbet – så blir det ditt

Inredningsarkitekt, polis eller marknadsförare? Här har vi samlat svenska folkets 10 främsta drömjobb – enligt en undersökning från Manpower – och ger dig utbildningarna så att du kan nå dit. För att förbereda dig kan du läsa naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och kanske komplettera med designteori eller formgivning innan du söker utbildningen till inredningsarkitekt.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön