Visa allastudier.se som: Mobil

Trappa upp smart – sista veckan

Sista dagarna inför högskoleprovet – så utnyttjar du dem bäst. Andreas Rahim har gett ut en bok om hur man lyckas och ger sina bästa tips. Tips: Smarta hjälpmedel.

Andreas Rahim, 32, från Stockholm pluggar både till läkare och ekonom och är en av de smartaste studenterna i Sverige. I alla fall om man utgår från hans högskoleprovsresultat: maximala 2.0. Sina lite okonventionella metoder att lyckas på provet har han samlat i sin nyutkomna bok ”The White Book”.

Kärnan i boken är att provet inte är så svårt som man tror, det gäller bara att tänka på ett lite annorlunda sätt. I mattedelen handlar mycket om att räkna mindre och spara tid att lägga på andra uppgifter, säger Andreas.

Enligt Andreas fokuserar många för mycket på att verkligen räkna ut uppgifterna istället för att utgå från svarsalternativen. Facit finns hela tiden mitt framför näsan – ett av svarsalternativen måste ju vara det rätta svaret. Alternativen är ofta väldigt varierande och man kan snabbt eliminera flera alternativ direkt.

Vad ska man då fokusera på sista veckan innan provet? Andreas tips är att hellre fokusera på sådant man är bra på, i stället för att panikplugga det man är sämre på. Är du dålig på matte, koncentrera dig på andra delprov.

Det är alltid bra att göra gamla prov. Har man gjort provet tidigare behöver man inte lägga ner någon tid på att förstå upplägget på själva testdagen. Sedan är det ju så att ju mer man repeterar desto bättre presterar man, säger han.

När man väl sitter på provet är det viktigaste att man inte är för nervös, för det kan förstöra mycket även för den som är väl förberedd.

– Skriv med inställningen att det bara är ett övningsprov och se de människorna som har konstruerat provet framför dig. De är bara vanliga människor, säger Andreas.

Smarta hjälpmedel sista veckan:
 • Appen ”Nya Högskoleprovet”
  Öva när du har en stund över! App som erbjuder kompletta prov i mobilen med de nya delproven. Finns både för iPhone/iPad och Android. Genom Appanero.
 • Gör gamla prov 
  Gamla delprov hittar du på studera.nu. Upptäck hur lika uppgifterna är från prov till prov!
 • Läs The White Book
  Läs gratisutdrag ur ”The White Book” på thewhitebook.se. Där hittar du många tips.

Tre tips på testdagen:
 1. Ta med klocka och öronproppar
  Mobiltelefoner är förbjudna så tänk på att ta med ett armbandsur så att du har koll på tiden.

 2. Våga göra kvalificerade gissningar
  Börja med att titta på svarsalternativen innan du börjar räkna. Ofta kan du komma fram till svaren utan att lägga mycket tid på att räkna.

 3. Fastna inte
  Se till att inte fastna och lägga för mycket tid på svåra uppgifter. Gå hellre tillbaka till dem senare.
Vill du förbereda dig på längre sikt?

Ett effektivt sätt att förbereda sig inför högskoleprovet är att gå en kurs. Det finns flera kursarrangörer som anordnar sådana kurser:

Läs mer om högskoleprovet:

På AllaStudiers samlingssida Högskoleprovet 2014 finns fler artiklar med allt du behöver veta inför provet!

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-11

Det här händer under vårterminen

En ny termin har börjat! Vi har samlat vårterminens alla viktiga datum så att du - oavsett var i din utbildningsresa du är - inte missar en möjlighet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-27

Här är årets studentstad

Sveriges förenade studentkårer har utsett Västerås och Eskilstuna till årets bästa studentstad.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Välj rätt! SYV:s bästa tips inför högskolevalet

Den 15:e april är sista dagen för att söka höstens universitets- och högskoleutbildningar. Men hur väljer du rätt? Studie- och yrkesvägledare Disa Söderdahl delar med sig av sina bästa tips.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön