11 maj 2016

Umestudent för en helg

Nu är högskolornas kamp om studenterna i full gång. Umeå universitet bjuder till rejält och väljer att arrangera en hel helg för potentiella studenter - och bjuder på hela kalaset.

10-13 mars går projektet "Umestudent för en helg" av stapeln. Inte mindre än 100 potentiella teknik- och naturvetarelever bjuds på resa, mat, föreläsningar och studentaktiviteter för att få upp ögonen för Umeå.

Tanken är att locka potentiella studenter från södra delarna av Sverige till Norrland och få uppleva Umeå som studieort under en helg. De ska få se hur man lever som student och bor därför tillsammans med våra nuvarande studenter, berättar Manne Alstergren, projektledare och student.

Och studenterna bjuds på ett gediget program. Det är spännande föreläsningar, labbar där man kan få "känna på" olika inriktningar, studentaktiviteter, rundvandringar och sittning. Men Manne betonar att det inte förekommer någon vilt festande.

− De som kommer hit är i första hand intresserade av vidare studier och inte av att festa.

Sebastian Jonsson har tidigare varit Umestudent för en helg och han är en av dem som till slut valde att  plugga på universitetet. Idag pluggar han civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi.

−Helgen i Umeå gjorde att jag kände mig trygg i mitt val. Man kände sig välkommen och fick en känsla för hur vänligt och öppet Umeå universitet är, säger Sebastian.

Ni tycker inte det känns som ni mutar studenterna?

− Nej, jag tror inte att någon tänker på det på det sättet. De ser det nog som en möjlighet att uppleva Umeå som studentstad, staden ligger långt bort för många och de flesta skulle inte ha möjligheten att komma hit om inte vi hade bjudit hit dem, säger Manne.

Utbildningar inom naturvetenskap och teknik på svenska högskolor

Biologi

Miljö

Fysik

Kemi

Matematik

Geografi

Arkitektur

Informations- och kommunikationsteknik

Design- och produktutveckling

Byggnadsteknik

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentbostad

Söker du studentboende i Stockholm, Umeå eller Lund?  Den stora utmaningen är att hitta studentbostad. Vi tipsar. På de flesta utbildningsorter finns billigare bostäder som är särskilt vikta åt studenter. Initiativtagare till dessa är ofta det lokala lärosätet, kommunen, studentnationen eller studentkåren. Oftast är studentbostäderna mindre lägenheter, pentryn eller korridorrum där du delar k ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

De främsta studenterna vill bli traineer

58% av Sveriges främsta studenter vill börja sin karriär inom ett traineeprogram. Av de topptalanger som har gått klart ett traineeprogram är 48% chefer idag och 45% jobbar fortfarande kvar på företaget efter i snitt 7 år. Det framgår av en undersökning bland talangnätverket Novas drygt 7000 medlemmar; Sveriges främsta studenter och yrkesverksamma nyckelpersoner. – Att mer än hälften av Sveri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-02-28

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Här listas utbildningar inom olika yrkeskategorier som säkrast leder till jobb efter din examen. 

Läs mer