07 okt 2021

Utlandsstudier ger högre lön

Har du studerat utomlands efter gymnasiet kan du räkna med att tjäna mer pengar än de som stannat hemma. Det visar en ny studie från Statistiska Centralbyrån.

SCB:s rapport "Fokus på näringsliv och arbetsmarknad våren 2011" visar att utlandsstudier leder till högre inkomster senare i livet. Den visar också att den som studerat utomlands arbetar fler timmar per månad i genomsnitt.

Bäst för lönen verkar det enligt studien vara att åka som utbytesstudent och att kombinera olika slags utlandsstudier (t ex freemover och språkkurser). Det spelar ingen roll om studierna förlagts inom eller utanför Europa  eller hur många terminer man studerat utomlands.

Varför utlandsstudier leder till högre lön är inte helt klarlagt. De som väljer att plugga utomlands är ofta yngre, har högre medelbetyg och kommer från en annan social bakgrund, faktorer som också kan påverka framtida lön.

Läs hela rapporten:

Fler tips hur du maxar din lön

10 utbildningar som ger högre lön

Studieorten avgör vilken lön du får

Plugga eller resa - eller både och

Studiefakta: Studera utomlands - högskola

Så mycket kostar utlandsstudier

Så kommer du in på Harvard

Studiefakta: Läkarstudier utomlands

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Åk skidor och plugga – i Österrike

Efter turismstudier i Kalmar bestämde sig Sara Karlén för att börja plugga på allvar och testa sina vingar någon annanstans. Hon sökte ekonomikurser i Tyskland och kom in. Men i sista stund fick hon reda på att det fanns en plats inom turismstudier ledig i Österrike. Saken var klar och Sara begav sig till Krems, Österrike. Här berättar hon om hur livet ser ut i  alptopparnas förlovade rike.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hitta sommarjobbet vid Medelhavet

Med stora varsel och få nyanställningar har svenska ungdomar svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Räddningen kan vara ett sommarjobb som ”entertainer” vid Medelhavet. – Svenska ungdomar är väldigt populära bland utländska arbetsgivare. De har gott rykte, säger Kristina Gärdebro Johansson, rådgivare på Arbetsförmedlingen. Ett område där svenska ungdomar är eftertraktade är på semesteranläggninga ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-20

Studera i Norge

Norge är för dig som vill studera utomlands med ändå känna dig som hemma. Varja ditt studentliv med ett grymt frliuftsliv, storstadspuls och sköna människor!

Läs mer