Musikkurs

Åsa folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Sköldinge
1-2 år
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: Höst - Sköldinge
Musikkurs

Musikkurs

Kurs i musik vid Åsa folkhögskola - musikteori, afroamerikansk musiktradition och ensemblespel. Musikkurs är för dig som vill utvecklas som musiker och skaffa en god grund för fortsatta studier inom musik. Här får du spela många olika genrer inom

Syfte 

Syftet med kursen är att du ska utvecklas som musiker och att spela tillsammans med andra i ensembler. Du ska också utveckla dina musikaliska kunskaper på ett teoretiskt plan. Kursen ger dig en god grund för fortsatta studier inom musikområdet. 

Kursinnehåll

I musikkursen ingår enskild undervisning på huvud- och biinstrument. Du får gruppundervisning i gehörslära och musikteori, improvisation, studio/ljudteknik, puls, turnéprojekt, jazzensemble, musik och samhälle samt klasstimme. I utbildningen får du spela olika genres inom afroamerikansk tradition vilket kan vara jazz, blues, rock, pop, soul, funk, latin m.fl. I våra ensembler ingår instrumenten sång, trummor, bas, gitarr, piano och ytterligare ett instrument som t.ex. kan vara ett blåsinstrument, slagverk, stråk eller dylikt. 

Vi arbetar i tioveckorsperioder med varje turnéprojekt, där vi omarrangerar låtar och sätter samman ett konsertprogram utifrån ett visst koncept. Varje period avslutas sedan med studioinspelning och en veckas turné. Detta sker tre gånger under läsåret.

Ljudlära/ljudteknik, inspelningsteknik och PA-ljudteknik är självklara inslag i kursen, under de tre turnéveckorna får du även erfarenhet av att planera och marknadsföra konserter och turnéer. En slags praktik i hur det är att jobba som musiker!

Förkunskaper

Du bör ha förkunskaper som motsvarar studier på gymnasieskolans musikestetiska program. 

Ansökan och uttagning

Ansökan görs på ansökningsblankett eller på skolans hemsida. Uttagningar till musikkursen kommer att ske med hjälp av ett spelprov, gehörs/teoriprov och en intervju.

Piano/Sång/Bas/Gitarr
Spelprovet består av att du får spela/sjunga en av de två valbara låtarna från vår låtlista samt en blues som du själv väljer (finns alltså inte på noter här). Du kan välja en befintlig blues eller skriva en egen. Ta med en kompskiss till bandet. Om du väljer att spela/sjunga den valbara låten rakt (t.ex. beat/latin) vill vi att du spelar/sjunger bluesen i swing (triol feeling).

Välj en av de två låtarna som finns på låtlistan. Presentera låten med melodispel (valfritt för bas), kompa låten (ej sång) och improvisera över valfri del i låten (ett solo) obligatoriskt för alla. Du ska också spela en blues. Du väljer själv vilken blues du vill spela. Ange tempo/tonart och form. Ta med en kompskiss vid behov.

Trummor/slagverk
Spelprovet består av att du spelar de två obligatoriska låtarna. Du väljer själv vilken låt du vill starta med. Vid behov kommer vi även be dig att kompa en blues rakt eller i swing.

Blås/Annat instrument
Beautiful Love är obligatorisk. Välj också en av de tre andra låtarna på låtlistan och spela den tonart som är anpassad för ditt instrument.

För alla sökande
Du kommer även att få genomföra ett gehörs- och teoriprov som enbart ligger till grund för en bra nivågruppering till läsårsstarten. Vi genomför också en personlig intervju med alla sökanden. 

Du kommer att ackompanjeras av och spela med våra musikdeltagare. Vill du spela låten på ett annat sätt än det i noterna angivna t.ex. med ett eget arrangemang innehållandes andra ackord, ny form eller annan tonart än den föreslagna måste du skicka in eller maila noter/kompskiss två veckor innan spelprovet till annelie.strindberg(a)asafolkhogskola.se.

Vi är till viss del öppna för ett eget låtval men vill att du kontaktar oss i god tid innan provet angående varför och vilken låt du vill spela istället.

Under spelprovet lyssnar vi efter musikaliska färdigheter och eget uttryck, samspel med bandet, dynamik och till viss del tekniska färdigheter.

Vi är måna om att ge dig så bra förutsättningar som möjligt för att du ska känna dig bekväm. Vi försöker avdramatisera situationen och vara uppmuntrande :)!

Låtlistan
Söklåtarna representerar en mycket liten del av repertoaren vi spelar. För att få en bredare inblick i vad vi spelar för typ av musikstilar kan ni t.ex. titta på videoklippen eller gå in på musikkursens facebooksida eller instagramkonto (a)musikkursenasa . Vi är en bred afrolinje som spelar mycket pop, soul, indie, funk, jazz, fusion m.m. 

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

Fortsatta studier

Efter dina studier på musikkursen vid Åsa folkhögskola kan du söka vidare till Musikhögskolan.

Åsa folkhögskola

Välkommen till Åsa Folkhögskola!

Om du vill till en skola som har bredd är detta helt rätt alternativ för dig! Åsa folkhögskola är ett ställe att växa på. Här finns flera intressanta kurser och ett bra internat med fin mat och bra boende. Skolan är...


Läs mer om Åsa folkhögskola och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Åsa folkhögskola

640 24 Sköldinge

Tel: 0157-695 00
Fax 0157- 695 29
www.asa.fhsk.se