Aktionsforskning som forskningsfält

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2025 - Distans
Sista ansökan: 2024-10-15

Aktionsforskning som forskningsfält

Kursen ger fördjupad kunskap om aktionsforskningens vetenskapsteoretiska grunder och vad som utmärker nordisk aktionsforskning. Den är indelad i två delmoment där det första momentet behandlar vetenskapsteori mer allmänt och därefter följer en fördjupning om aktionsforskning och dess relation till vetenskapsteori. Ett inslag kommer att handla om olika begrepp och definitioner som återkommer i litteraturen och som behöver bearbetas i relation till vetenskapliga texter, men också i relation till vår vardagliga förståelse av dem. I det andra momentet behandlas de nordiska grunderna för utveckling av aktionsforskning inom utbildningsfältet genom studenternas egna litteratursökningar och analys med hjälp av kurslitteratur som behandlas vid seminarier. Litteraturseminarierna är centrala i hela kursen och de är ett moment vi önskar förstärka, utveckla men också fördjupa kunskaperna i. Dialog och samtal om text är därför en röd tråd genom kursen. Kursen ingår som obligatorisk kurs inom Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning.

Förkunskaper

Kandidatexamen med 180 högskolepoäng inom huvudområdet pedagogik, pedagogik och didaktik eller lärarexamen med minst 180 högskolepoäng eller examen från personalvetenskapligt program med 180 högskolepoäng ger behörighet. Dessutom krävs godkänt resultat på en av kurserna Aktionsforskning och skolutveckling (PDA104), eller Metoder för utveckling av undervisning (DID502),  eller kurs med motsvarande innehåll.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Aktionsforskning som forskningsfält

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön