Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Barn, ungdom och familj

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
10 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
10 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Barn, ungdom och familj

I denna kurs arbetar vi med livsvillkor och sociala sammanhang för barn, ungdomar och familjer. Du lär dig kunskaper, färdigheter och värderingsförmågor som förbereder dig för socialt arbete med människor i utsatta livssituationer.Kursen ar en av tre kurser inom profilomradet barn och familj. Det overgripande syftet ar att lara sig kunskaper, fardigheter och varderingsformagor som forbereder for socialt arbete med barn, ungdomar och familjer i utsatta livssituationer. I fokus ar utsatthetens olika livsvillkor och sammanhang pa individuell, social och strukturell niva, daribland vald i nara relationer, ungdomstiden som livsfas och ungdomars samhalleliga stallning. Kursen fokuserar ocksa pa det sociala arbetets handlingsstrategier, insatser och metoder for barn, ungdomar och familjer i utsatta livssituationer; professionellt forhallningssatt och sjalvkannedom samt yrkesrollen i ett myndighetsutovande perspektiv.Kursen har en socialkonstruktionistisk ansats. Studenten far fordjupa sina fardigheter i att beakta och vardera aktuell forskning inom profilomradet och att analysera hur teoretiska perspektiv praglar forstaelser av, och socialt arbete med, utsatta livsvillkor for barn, ungdomar och familjer. Samhalleliga, kulturella, sociala, psykologiska, juridiska och organisatoriska aspekter diskuteras, liksom betydelsen av maktdimensionerna klass, etnicitet och kon/genus.Kursens undervisning bestar av laraktiviteter i varierande former sasom workshoppar, seminarier, grupparbeten, samtalsovningar och forelasningar. Undervisningen bedrivs bade i sal, utanfor universitetets lokaler och i internetbaserad form.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Göteborg

Förkunskaper

Godkänt resultat från kurser SQ4111 Socialt arbete, 30 hp, SQ4122 Juridik för det sociala arbetet, 15 hp och SQ4131 Det sociala arbetets teorier, metoder och etik, 15 hp, enligt utbildningsplan för socionomprogrammet vid Göteborgs Universitet eller har motsvarande kunskaper genom godkända studier om minst 60 hp inom närliggande område samt relevant yrkeserfarenhet.För att vara behörig till kursen krävs att den studerande genomgått kursen KSO001 Socialt arbete och välfärdspolitik för kompletterande socionomutbildning, 10 hp, enligt utbildningsplan för kompletterande socionomutbildningen för personer med utländsk examen, med godkänt resultat.
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights