Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Jämlik hälsa och rätten till hälsa

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Jämlik hälsa och rätten till hälsa

Kursen introducerar kopplingen mellan folkhälsa och mänskliga rättigheter, med ett särskilt fokus på ojämlikheter och orättvisor relaterade till hälsa och rätten till hälsa.

Om kursen

Kursen har tre huvudteman:

1. Filosofiska och teoretiska grundpelare: Introducerar de filosofiska grunderna till mänskliga rättigheter och rätten till hälsa. Här presenteras teorier som relaterar till sociala strukturer och positioner (tex genus, etnicitet, ras, socioekonomi) och hur de i sin tur relaterar till ojämlikheter och orättvisor inom hälsa. Även frågor om distributiv rättvisa inom folkhälsa diskuteras.

2. Juridiska standarder och ramverk: Detta tema introducerar förhållandet mellan mänskliga rättigheter och folkhälsa, inklusive potentiella spänningar mellan individuella rättigheter och folkhälsomål, icke-diskriminering och särskilda gruppers rättigheter, samt rätten till hälsa som en juridisk standard.

3. Teori och standarder i praktiken: Sista temat ger en introduktion till de utmaningar och möjligheter som finns i att överföra teorier om mänskliga rättigheter och juridiska standarder till folkhälsopolicy och insatser.

Kursen använder sig av problembaserat lärande, vilket kräver kritiskt och strategiskt tänkande, och inkluderar föreläsningar, grupparbeten, debatter och diskussioner. Kursen ges i sin helhet på engelska men studenter som läser kursen fristående (ej antagen på masterprogrammet i folkhälsovetenskap) kan lämna in uppgifter på svenska.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg

Förkunskaper

Behörig att antas till kursen är den som har yrkesexamen/kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng inom något av områdena hälsovetenskap, samhällsvetenskap, naturvetenskap, ekonomiska vetenskaper, humaniora eller ingenjörsvetenskap samt betyg Godkänd/E i Engelska B/Engelska 6
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights